Postitused: 10,907
Teemad: 38
Liitus: May 2005
Maine:
138
29-06-2024, 09:03 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 29-06-2024, 09:09 AM ja muutjaks oli
v6sa.)
Olen vahepeal laenatud mänguasjaga seiranud akude laadimise energiakulu.
Hästi jämedalt on nii 4Ah EGO 56V aku kui Makita 5 Ah 2x18V tühjast täis kiirlaadimise energiakulu "suts alla 0,4 kWh" korra peale. See "suts" tuleneb jahutustsükli pikkusest. Kui akud on kuumad, siis see venib ja energiat kulub. EGO tarbib jahutamise ajal 80 W, Makita kõigub 40 ja 120 W vahel. Ilmselt käib jahutusega parallelselt ka mingil tasemel laadimisimpulssidega akude hooldamine.
Ning selgus ka kahe 500W UPSi mahapõlemise põhjus: Makita kiirlaadija maksimaalne tarbitav võimsus on 525W. Mitte 460 W, nagu kirjas andmesildil.
Mõõtmistulemused ei ole teaduslikud, kuna aparaat on laiatarbekaup.
Siit saab nüüd igaüks ise rehkendada oma elektriarve järgi, palju üks akutäis voolu (15+ min muruniitmist) maksab. Minul siis 6,8 senti, koos kõigi tasude ja maksudega... Selle raha eest saab tanklast 118 ml E98 bensumuruniidukisse. Millega saab niita, niiduki laiusest ja mootori häädusest sõltuvalt umbes pool tundi.
Rehkendusest on siis puudu kulum ja laenuintressid ja niitja-laadija-tankija palk ja riigimaksud ja ... Aga teate, see mind ei huvitagi. Praeguseks peaks olema igaühele selge, et rahaliselt tänane akutehnoloogia end ära ei tasu. Aga kel majanduslikult võimalik ning kes peab elektrimootori pidamise muretust ning sisepõlemismootori müra puudumist oluliseks, sel on valikut juba päris kenasti.
Oma vanemate ning kullakalli ämmamoori pealt näen, et akumasinaga jaksavad nad vähehaaval üllatavalt suure ala ära hooldada. Bensumasinaga nad seda enam teha ei suutnud...
Postitused: 1,409
Teemad: 7
Liitus: Jun 2007
Maine:
6
(29-06-2024, 09:03 AM)v6sa Kirjutas: Olen vahepeal laenatud mänguasjaga seiranud akude laadimise energiakulu.
Hästi jämedalt on nii 4Ah EGO 56V aku kui Makita 5 Ah 2x18V tühjast täis kiirlaadimise energiakulu "suts alla 0,4 kWh" korra peale. See "suts" tuleneb jahutustsükli pikkusest. Kui akud on kuumad, siis see venib ja energiat kulub. EGO tarbib jahutamise ajal 80 W, Makita kõigub 40 ja 120 W vahel. Ilmselt käib jahutusega parallelselt ka mingil tasemel laadimisimpulssidega akude hooldamine.
Ning selgus ka kahe 500W UPSi mahapõlemise põhjus: Makita kiirlaadija maksimaalne tarbitav võimsus on 525W. Mitte 460 W, nagu kirjas andmesildil.
Mõõtmistulemused ei ole teaduslikud, kuna aparaat on laiatarbekaup.
/----/
Kangutasin ühe surnud akudega 500W Trusti UPSi laiali, selle sisu vaadates ei saagi see kaua inverterina töödata. Eks on ta mõeldudki 2X7Ah akude pealt ca pool tundi töötama. Põhjusmõtteliselt alarmi piiksu saatel saad arvuti inimlikult välja lülitada. Kuid hädatapuna läks ta ka ilma 220V vooluta käima, alarmi saatel aga läks.
Tavaolukorras, vähemalt see Trust lasi pinge/voolu läbi relee(de) koormusse. Siis peaks ainult (sulav)kaitse läbi minema kõige pealt.
You see, pal, Elvis can´t read a contract.
All he knows is, no Ferrari, no rides with the top down.
Postitused: 342
Teemad: 0
Liitus: Oct 2012
Maine:
4
50 tundi täis,vaja teha esimene hooldus.
Postitused: 342
Teemad: 0
Liitus: Oct 2012
Maine:
4
Kuradi kliimasoojenemine,tahaks niidukile soojendusega kabiini.
Siin on kõik omal tiiru juba niitnud aga ma ei viitsi külmetada.
Postitused: 3,125
Teemad: 203
Liitus: Jan 2004
Maine:
60
Kahtlaselt sarnane stiga 80v pensionäri järelvedavale niidukile, mis sai esivanemale hangitud väiksema platsi hooldamiseks mõned aastad tagasi. Cramer on leidnud ilmselt paar lisavolti nagu makita oma 40v akudel.
Üldiselt kipub see aku paari aastaga veidi väsima ja hetkel ei ole 80v 5Ah akust enam niipalju järel, kui algul.
Mis see karkass seal kuulutuses tähendab? Et hind on ilma aku ja laadijata?
Maasturite hankimist Ukraina sõjaväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Postitused: 1,346
Teemad: 24
Liitus: Jul 2009
Maine:
49
07-05-2025, 09:47 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 07-05-2025, 09:58 AM ja muutjaks oli
Mahno.)
Mnjah, kui ma nüüd spetsiifiliselt googeldan, siis päris pika rea tootjate 80V süsteemid kahtlustatakse olema greenworksi kloonid. Isegi noname akud on olemas, mis sobivad nii greenworksile, stigale kui cramerile.
See akuka valimine on oluliselt kriitilisem, kui bensuka valimine - pärast istud akude "nõela" otsas kinni nagu narkomaan. Käsitööriistadega ma juba olen Makita 18V nõela otsas, aga 18v jääb raske töö tegemiseks väheks.
Ma näen, et samade akudega võiks käia teoreetiliselt vähemalt niiduk, rohulõikur ja saag ja kõik neist võiks kannatada ka töö tegemist. Pluss see, et tooteliin võiks olla jätkusuutlik, et ma sellele akusüsteemile kas uusi tööriistu või akusid ka kahe-kolme-nelja aasta pärast saaksin. Selles mõttes on Makita LXT ideaalne olnud.
Oma bensuniiduki sain ma oma pea ja kaasfoorumlaste tarkust kokku pannes toimima, aga nagu esimesed niitmised näitasid, siis üldine väsimus annab tunda. Veosüsteem aitab veel küll liikuda, aga kohalt enam ise ära ei lähe. Rihm on vahetatud eelmisel aastal, rohkem seal midagi mõistlik vahetada ei ole. Seitse aastat märga rohtu, kive ja mutimullahunnikuid on tekitanud üldise väsimuse, kus midagi pole otseselt katki, aga pole ka korras.