Nii, liigume tasapisi ülevaatuse poole, aga raskustega.
Taga numbrituled, neist üks juba enne oli kuidagi kehva valgusega, kustus teine päris ära. Võtsin lahti ja hoopis tagumine plastkorpus pooleks, pirn oli alla stangesse vajunud. Võtsin siis juba mõlemad lahti, puhastasin, liimisin ja pooleks läinud torule peale liimi veel termokahanev rüüs ka peale igaks juhuks. Nüüd korras sellega (pildid unustasin teha).
Siis proovisin, kas aknapesu vett tuleb. Tuli aga suur loik auto all. Tudeerisin siis asja ja tekkis tunne, et peaks paagi eemaldama, nii saaks paremini aru. See aga ei õnnestunud mitte. Releeplokk segas, sai lahti kruvitud ja eemale surutud, siis aga avastasin, et jahutusradiaatori lõdvik koos klambriga ka segavad. No seda ei tahtnud mitte puutuda, pärast ei saa pidama vm. Pidin siis pumba oma peenikeste elektrooniku näppudega kuidagi sealt kätte saama ja mis selgus, tagasivoolu klapp pooleks, arvatavasti vesi kunagi külmunud vm. Liimisin kokku ja igaks juhuks liim-termokahanev rüüs peale. Sai hästi teine.
Ah ja teine pakk kiviautost, pidin ju uue radiaatori ventilaatori mootori tellima, tuli uskumatult kiiresti (DHL), taas paar päeva varem. Seegi sai kokku ja auto külge. Kuigi mootoril kiri, et toodetud Hiinas, siis toimib hästi. Taaskord jube mugav on see auto "Service Mode", lähed sinna ja saad nende ventilaatorite 2 releed (sisse ja väljapuhe mootorid jadamisi või rööbiti) käsitsi tööle panna testimiseks (ainult siis, kui auto mootor ei tööta).
Ja no siis sain vihastada ameeriklaste peale, või õigemini vaeste mehhiklaste vm tegelased vidinaid toodavad. Tagapidurid ... tegelt mulle ei meeldi mitte need tagasi keeratavad süsteemid, hiljuti naise X-type tagapiduritega olin kah hädas (kinni roostetanud, ei taha keerata ja kumba pidi, youtube videod näitavad valesti jne). Nimelt uutel käsipidur ei tööta või õigemini äkki oleks hakanud tööle tagantjärgi, võibolla mitte.
No seletan lähemalt: ma ei tahtnud mitte katsetada laua peal, kas käsipidur toimib ja mis ma tast ikka torgin, ostsin ju väga kalli raha eest (100€ tk saatmisega, valida polnud), peaks töötama. Esimene tõrge tekkis selle lollaka ümara plekitükiga, mis kinnitub silindri ja piduriklotsi külge.
Tundus loogiline, et ta peab sinna 4 soonde sisse minema. Aga et ta sobiks ka piduriklotsiga, pidin silindrit miski 15 kraadi tagasi keerama (selle tõttu ei teagi, kas algupäraselt oleks tööle hakanud). Kui vanad maha võtsin, siis nägin, et see lollakas rõngas peab hoopis vabalt selles välimises soones liikuma. No mitte kuidagi ta ilma mudimatta seda ei tee ja X soonte servad ka töötlemata, servad sellised, et takistavad lisaks.
Panin auto peale ja ühe poole käsipidur enam vähem sain tööle, teine peaaegu ei tee midagi, nii küll ülevaatuselt läbi ei saa. Vihastasin ja võtsin vana (see, mis töötas, kuigi näeb roostes jne välja, teine pool lekkis ja oli kinni poolenisti), keerasin tagasi ja panin uued piduriklotsid ning töötab hästi, käsipidur paremini, kui see uus teisel pool (loodan, et ülevaatusel erinevus liiga suur pole).
No võtsin selle mittetöötava käsipiduriga laua peale ja proovisin silindrit ühele poole / teisele poole keerata, kas see võiks käsipidurit mõjutada. Ja mõjutab küll, kui keerata silindrit edasi (ja ta liigub välja selle tulemusel), siis nagu käsipidur hakkas toimima, aga ta ei lähe ise tagasi (käega tugevalt surudes küll). Samas see vana, mille ma tagasi panin, seal isegi peale silindri tagasi keeramist (muidu ju uued klotsid vahele ei lähe), käsipidur töötab nii kuis peab, surub peale ja liigub tagasi ...
Eks kunagi võtan selle uue ning vana lekkiva ja kinni oleva lahti ning vaatan, mis erinevused sees on (olen varem neid keeratavaid pidureid renoveerinud, näiteks Saabi esipidurid, millel käsipidur ees, tean kuidas võiks töötada).
Pilt kah siis mõlemast pidurisadulast, esimesega väga jamamist polnud, ainus mis ettevaatust nõuab, seal tagurpidi silinder (klotsi pool on tühimik), kuhu sisse lähevad piduriklotsi nagad, need jube kerge valesti panna (üks sissepoole, teine väljapoole) ja silindri tolmukatet vigastada. Päris kolakad ja rasked on nad ka, sellest suur saatmiskulu.
Ah ja ammu juba tekkis tunne, et kütuse taseme näidik nagu õieti ei näita, pool paaki koguaeg. Käisin ja tegin täna peale pidurite kordategemist miski 20Km testsõidu ja jummel tänatud, et koju jõudsin. Kodus ajasin auto (ninaga üles kallaku peale) tolmuimejaga puhastamiseks ja pärast ei tahtnud käivituda kohe, järsku kütuse näidik nullis ja hoiatus ekraanil, et kütus otsas (ju nn. tuli läks põlema, minul tuld pole, on teade ekraanil). Selle korda tegemine pole vist mitte lihtne, paistab, et paak tuleb maha võtta sest seestpoolt nagu ei näinud ühtegi teenindusava.
Kokkuvõttes olen niikaugel, ootan nüüd, kui saaks roolilati ära vahetatud, sillastend, veovõlli käigukasti tihend, ette uued imelikus mõõdus 215/65R15 kummid (need tööd tellin) ja ehk saab siis ülevaatuse tehtud, legaalselt liiklusesse peale poole aastast toimetamist.