KÜSIMUSED, mis oma teemat ei vääri (osa 4)

Aiamaa kastmispumbad vähemalt osa neist on ju tavaline tsentrifugaalpump,on ka peenemad äkki 3 tolli vibropumbad,neist läheb ka liiv läbi.ka tsentrifugaalpumbast võiks liiv läbi minna ja siis ilmselt kulutab tiivikut ja pumba sisu  pisut.
Vasta

Oleneb "lisanditest" ilmselt. Juuksekarvad võivad suht igale pumbale probleemiks saada kui neid vastavas koguses sinna sisse satub. Uputatava pumba puhul on ehk lihtsam karvu pumba tööorganist eemaldada. Aga kuhu seda solki vaja pumbata on muidu? Lihtsalt paagist välja või mingisse teise anumasse? Kõikse lihtsam oleks kui mingit vana sibipütti, suruõhu paaki vms kasutada. Siis piisab suvalisest majapidamises leiduvast sisepõlemismootorist, et vajalik kogus vaakumit tekitada, et solk ülesmäge liikuma panna. Belarussi mootor imeb vägagi edukalt, aga küllap saab ka muruniiduki vm väikemootoriga asjad tasapisi liikuma. Mootori õhuvõtt tuleb lihtsalt pütist võtta.
Vasta

(29-05-2025, 15:28 PM)Mahno Kirjutas:  Olen mõned õhtud googlet kiusanud ja ometi jänni jäänud. Kõik mustavee pumbad kaubanduses on sukelpumbad. Kas selliseid mustaveepumpasid ka on, millel oleks nii sisse kui välja poole peal voolik ja soovitavalt võimega vesi ka ise üles tõmmata? 

On täitsa olemas iseseisvad iseimevad tsentrifugaalpumbad ning ka iseimevad osavoolu tsentrifugaalpumbad. Need ongi mõeldud fekaalvee pumpamiseks koos imemisvõime säilitamisega käivitamisel. Aga nagu aru saan, siis on pigem vaja kodukasutusse ja pigem soodsa hinnaga midagi? Kõik taandub sinna taha, mida pumpad, kui palju pumpad ja kui palju on seal erinevate omadusteva võõriseid.

Soovitan googeldada sõnaga "macerating pump" ehk siis purustava tööorganiga (enamasti fekaaljäätmete) pump. Suures osas samuti tsentrifugaalpõhimõttel töötavad ja mitteuputatavad. Neid kasutatakse palju laevades ja paatides. Väiksemad on suht odavad ja igati töökindlad. Ka otsingusõna "horizontal wastewater pump" annab palju võimalusi.
Vasta

Oskab keegi puusalt pakkuda, mis ühendustega on sellel pumbal tegu?  Välisdiameeter 47mm. Vaja oleks sellelt üleminek voolikule. Teine variant muidugi leida sobiv voolik ja tõmmata klambriga kuidagi kinni.

Maasturite hankimist Ukraina sõjaväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(01-06-2025, 14:46 PM)isandpauk Kirjutas:  Oskab keegi puusalt pakkuda, mis ühendustega on sellel pumbal tegu?  Välisdiameeter 47mm. Vaja oleks sellelt üleminek voolikule. Teine variant muidugi leida sobiv voolik ja tõmmata klambriga kuidagi kinni.

On see pump DWC toodang? 

Silma järgi victaulic ühendused. DWC pumpadel olen neid kohanud. Üldiselt on victaulic laialt kasutusel kõige tavalisemate terastorude ühendamisel nii hüdraulika-, vee- kui lahjemate kemikaalide süsteemides. Levinud jahutussüsteemides, tulekustutussüsteemides, suurtes hüdraulikasüsteemides, pumplates, toiduainetööstustes ja ilmselt mitmes kohas veel. Ühendused ise odavad, kuid vaja seadet soone tegemiseks ühendatava torustiku peale. Kui tahad voolikuga ühendada, siis on lihtsam tõesti voolik peale, voolik soojaks ning lai klamber peale, et voolik vajuks ühendusklambri soonde. Nii jääb pidama ka.

Edit: Siin üks DWC pump ka victaulic ühendustega
Vasta

Kui need otsad sobivadki victaulicu klambritele ja on ülikange tahtmine originaalina jätkata ning diameetrilt peenema voolukuga paaritada, siis victaulicu tootekataloogist leiab nii klambreid kui ka nendega sobituvad korke, milledes keermestatud avad sees. 

[attachment=107204

Avadesse saab keerata üleminekud voolikutele. Võimalik, et need üleminekututserid tuleb santehnika poest eraldi osta või ise valmistada.

Manustatud failid Pilt (pildid)

Vasta

(01-06-2025, 14:46 PM)isandpauk Kirjutas:  Oskab keegi puusalt pakkuda, mis ühendustega on sellel pumbal tegu?  Välisdiameeter 47mm. Vaja oleks sellelt üleminek voolikule. Teine variant muidugi leida sobiv voolik ja tõmmata klambriga kuidagi kinni.

Ega need Ühendused seal pumba korpusesse keeratud ei ole? St. keera nende asemele midagi sobivamat, kui õnnestub küljest "ära" keerata...

Kui peres on GAZ-52, ei ole 4x4 autot (ka Talveralliks) vaja
Vasta

(29-05-2025, 15:28 PM)Mahno Kirjutas:  Olen mõned õhtud googlet kiusanud ja ometi jänni jäänud. Kõik mustavee pumbad kaubanduses on sukelpumbad. Kas selliseid mustaveepumpasid ka on, millel oleks nii sisse kui välja poole peal voolik ja soovitavalt võimega vesi ka ise üles tõmmata? Sukelpump ei sobi, sest ta ei mahu tsisterni august sisse.
Sõltub muidugi tsisternist aga stand. heitveemahuti tühjendusava on 200mm kuhu mahtuvaid sukelpumpasid ikka liigub - esimese pumbana meenub Wilo TM pump, mille välismõõt on 165mm ning väljundtoru on pumba ülaosas. Tegelesin hiljuti sama küsimusega ning seepärast kohe meenus.
https://cms.media.wilo.com/dcidocpfinder...599734.pdf

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

Kas need ca50eur'ised elektrilised autokülmikud töötavad ka? Variante erinevaid on palju, aga ilmselt kõik ühest kohast pärit.
Vasta

Ei Smile

Pmst autokülmikuid on kahte sorti, Peltier' elemendiga ja kompressoriga. Esimesete efekt on rohkem psühholoogilist laadi (noh stiilis et 26-kraadise ilmaga tundub 24-kraadine õlu jahe), teised on päris asi, saad ka neid asju hoida, mis soojas riknevad.

Siin saad vaadata hiinakate hindu: https://eur.vevor.com/car-refrigerator-c_10723 - ma küll endale pole veel ostnud, aga kavatsen seda millaski teha, üldiselt nende arvustused on kiitvad. Saab ka muidugi osta "brändikaid" kallimalt, vbl on need ka paremad, ei tea.
Vasta

Enne 1980 aastat oli kogemus ühe autokülmikuga. Põhja kogunes vett. Kas ei osanud tarvitada ja liiga tihti või kaua oli kaan avatud. Hiljem pole kokku puutunud ega vajanud.

Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу. 
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Vasta

(04-06-2025, 21:28 PM)oliveer Kirjutas:  Kas need ca50eur'ised elektrilised autokülmikud töötavad ka? ...

Sõltub eesmärgist.

Kui peab olema +4 või suisa miinuse poolel, siis seda need ei suuda hoida. Sellega saab hakkama kompressorkapp. Neid 50.- ei saa. Teistest ei tea, aga Makita kast tagab ka -18, kui sinna ei kühvelda sisse kümnete kilodega kaupa sooja manti. Siis külmetamise ajal temperatuur paratamatult tõuseb. Kilo külmaelementide abiga suudab viis kilo mullaproove külmutada ära nii, et kasti temperatuur anduri järgi ei tõuse. Tihedalt laotud mullaproovide vahel loomulikult temperatuur on kõrgem. Hõredalt pandud nutsud külmutab mõne tunniga ära.

Ülalpool mainitud Peltier elemendil põhinevad suudavad jahutada KUNI mõnikümmend kraadi võrreldes ümbrisevaga. Ehk kui pakiruumis on +30, siis rämeda urina ja kohutavalt kuumeneva "siiliga" saab mingi +10 sees hoitud. Kui sissepandud mant oli enne jahe. Jahutusvõimsust sisuliselt ei ole. Sobib jookide jahedana hoidmiseks, aga paljudesse ei mahu jälle kaheliitrine pudel püsti sisseSad
Rohkem on soojendusvõimalusega isendist kasu pakaselisel päeval seesoleva sulanahoidmiselSmile
Vasta

Mul on see ~140 eurine hiina Vevori autokülmik.
Äkki kaks-kolm aastat nüüd?

Väga hästi töötab mul, enda kogemuse põhjal soovitaks.

Õel on see peltier elementidega "jahekast". Võtab voolu 3x rohkem ja sittagi ei jahuta imho.
Minu oma läheb ikka kõvasti miinusesse, annab panna isegi -20. Reaalselt mõõtnud ei ole ja mõni tund võib aega minna, aga suudab pudelid täiesti jääks külmetada küll.
Jahekasti asemel ostaks pigem siis juba termokasti ja paneks kodus jääd sisse vms. Mõtetud asjad.
Vasta

ul tavaline mingi külma sooja kast,maksis vast 50.-.Paned sisse külmikust võetud külma veepudeli ja autos kast käima siis hoiab kenasti joogi külmana ja hea sõidu ajal jahutab rüübe võtta.sooja poolt ei ole proovinud.
Vasta

(05-06-2025, 08:01 AM)ivo86 Kirjutas:  ...
Jahekasti asemel ostaks pigem siis juba termokasti ja paneks kodus jääd sisse vms. Mõtetud asjad.

Sõltub jahutamise vajalikust kestusest. Mõned tunnid lööb termokast hästi vastu. Siis pead külmapatareisid vahetama.

Jahutuselemendiga kast jaksas oma väljalubatud "ümbritsev miinus kuni 20 kraadi" üle ööpäeva hoida ka ilma täiendava jahutuselemendita... Ainult voolu peab saama. Auto kütusekulu sel reisil ei erinenud jahutustkastiga tehtutestSmile
Vasta

(05-06-2025, 09:40 AM)muska71 Kirjutas:  ul tavaline mingi külma sooja kast,maksis vast 50.-.Paned sisse külmikust võetud külma veepudeli ja autos kast käima siis hoiab kenasti joogi külmana ja hea sõidu ajal jahutab rüübe võtta.sooja poolt ei ole proovinud.

Ja kui jätad auto sooja kätte seisma ja salongi temp tõuseb 40+c ...50c peale läheb kastis üpris ruttu samuti soojaks.
Vasta

Olen ise teinud "jahekasti" jaoks jääd. Vesi plastkarpidesse ja sügavkülma. 
Jääkamakad kastipõhja ca 15cm kihina, ja see lahendus kestis külmkapina suvel kenasti reede õhtust pühapäeva hommikuni. 
Vahepeal kallasin vett välja.
Vasta

Mul see odav jahutuskast kasutusel toiduainete poest koju vedamisel. Kui on plaanitud ja meeles püsib, siis ka jää sisse aga tavaliselt töölt startides hakkab jahutama, 25 km pärast poepeatus, poekülmikust kraam sisse ja 35 km edasi koduni ning piima ja lihakraam jääb söömiskõlblikuks veel mitmeks päevaks
Vasta

(05-06-2025, 11:53 AM)Peeter2 Kirjutas:  Olen ise teinud "jahekasti" jaoks jääd. Vesi plastkarpidesse ja sügavkülma. 
Laisa inimese versioon samast asjast on külmapatarei - protseduur sama, aga veega ei pea jändama: https://www.selver.ee/kulmapatarei-1000g-outfit-1-tk
Vasta

Ma olen veel laisem inimene, ei osta mingeid patareisid, vaid viskan 0,5l coca pudelid veega sügavkülma.
Aga tegelt olen oma Metabo kastiga rahul. Saab panna nii jahutama kui kuumutama, töötab nii 220v stepslist, 12v auto kui 18V aku pealt. https://www.stokker.ee/akuga-jahutuskast...791850-met
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 6 külali(st)ne