(21-07-2026, 22:46 PM)Marko Kirjutas: (21-07-2026, 14:21 PM)arvok Kirjutas: (21-07-2026, 13:37 PM)Marko Kirjutas: (21-07-2026, 13:33 PM)Formika Kirjutas: Nõuka ajal olid kõikjal tuletõrje kapid, kus asus siis terava otsaga ämber (milleks see terav ots hea oli ei oska välja mõelda)
Ämbri terav ots oli vargusvastane seade. Mida teha kodus ämbriga, mis püsti ei püsi?
Mul on kusagilt meelde jäänud, et sellel ämbri kujul oli praktiline vajadus.
Kuna tollel ajastul olid valdavas osas hooned viilkatusega, siis sellise ämbriga tõmmati vett mööda katust üles.
Jäi rohkem vett ämbrisse sisse. Aga see vargavastane variant on ka hea pakkumine. 
Mind hakkas asi huvitama ja ajasid parendatud otsingumasina tööle, tulemus selline:
Koonusekujuline ehk terava põhjaga tuletõrjeämber on geniaalne ja funktsionaalne disain, millel on mitu praktilist põhjust.....
Viilkatust mööda lohistamist kahjuks mainitud ei ole, aga seegi on väga hea pakkumine.
Tere!
Jah, see mööda viilkatust lohistamine on muidugi väga hea pakkumine! Eriti, kui viilkatus on õlg-,laasu-, sindli-, eterniit- või
kasvõi tõesti lausa kivikatus! Eks katsuge selliseid katuseid mööda ämbrit üles tõmmata, kui te saate aru, mida ma mõtlen, aga mina mõtlen, kuda pidi katusekatte materjal on katusele seatud, et vihmavesi alla jookseks, mitte pööningule lakapeale.
Ja mida häda oli seda väikest ämbrit mööda viilkatust üles lohistada ja kas keegi tubli pritsumees istus tuletõrjumisel tihtipeale kaksiratsa katuseviilu peal ja kiskus veeämbreid mingi ca 7 allesjääva liitriga ülesse, no vb kui tal seal leekide keskel tõesti palavaga janu tekkis, siis vb küll...
Muide, nõukogude aja koonusekujulised tuletõrjeämbrid olid "minu ajal" veel sellised pohhuistlikud pakasuuhaämbrid, et neil oli teravas koonuseotsas juba algselt tootmisprotsessi käigus jäänud või tekkinud ava - milleks see jällegi hea oli, mina ei tea, Marko muidugi leiab vastuse, ise pakun, et kauaks seismajäänud vees ei tekiks kolibakter.
Teemasse ka - nõukaaegne tuletõrjelabidas seal "tuletõrjekapis" oli minu mäletamist mööda tavaline kumera otsaga laiatarbelabidas. Nõukaaegne tuletõrjekirka oli hale paroodia varasema perioodi tuletõrjuja kirvest. Ja ma natuke hahtlen (asjast jällrgi mitte midagi teadmata), et seal kaariku küljes selline klassikaline "tsaariaja tuletõrjujakirvaes" on käinud. Nõukajaja kappides oli nii kirka , kui ka kirves, tavaline halva kvaliteediga maeitea millise tehase , mitte Ilmarise, kirves, sellise ülalt ovaalsema ja alt teravatipuga silmaga, aga see pole muidugi oluline, lisaks veel terasest pootshaak, ja kang ja see pole ka üldse siia teemasse. On ju Eestis ka vist midagi Tuletõrjemuuseumist jäänud või Türi vallast näiteks hr. Välimäega suhelda, ta ise ka tavatseb vabaaja rõiva juurde kanda sellist kirvest ja ka ilmselt tuletõrje aurupritsi kohta oskab midagi kosta, või Järva -Jaanist hr. Tuve Kärner.
Muidugi kiiduväärt, et asi areneb ja töö ja vile käib ilma erilise põdemise ja mõtlemiseta, nii tuleb tulemus kiirelt ja saab järgmise projekti võtta - kes palju teeb, see palju jõuab!
tervitades, P... , ... külast, endine x tuletõrje komando liige