zyndapp666 Kirjutas:Valdo teadis kunagi midagi DKW RT125-st rääkida, aga ehk on veel mõni foorumlane kellel selline isend olemas, võrrelge enda karbussi pildil olevaga pisikese AMAL-iga.
Seda koli, kurinahk, on mul ju nii palju, et kohe ei leia kõike ju mürinal üles...
Kui ma käisin 1994.-95.a. paiku Nõvalt 1948.a. Moskvat ära toomas, sain komplektse tsikli asemel mäesuuruse hunniku tükke, osa ühekordselt, osa kahekordselt, osa kolmkekordselt... Osa on alles (ootavad tsikli lõplikku taastamist), osa vahetatud, osa vedelevad...
Kindlati mäletan, et selle mudru hulgas, mis sealt sain, oli üks veidi katkine korpus, mis oli äravahetamiseni sarnane K-30ga, aga kiri Amal oli seal peal. Või oli isegi vist nii, et "Amal" oli valuvormi sees (st detailil kõrgendusega), aga K-30 oli hiljem sisselöödud.
See kõik viitab sellele, et varaseimad Moskvad komplekteeriti vähemalt osaliselt Saksamaalt koos tehase sisseseadega äratoodud detailidega. Teadsin kodanikku, kes ostis Moskva 1947. aasta septembris (oli kohalikus kaubandusvärgus "käpp" sees, sai üsna esimese siiajõudnud ratta tutvuse kaudu) ning hiljem, kui ratas juba remonti vajas ja sai laiali võetud, selgus, et mootoris olid kõik laagrid nt Saksa omad + veel palju muid Saksa tükke.
Kahjuks on see praegu vaid ilus legend, mida enam kontrollida ei saa - nimetatud kodanik sõidab juba enam kui 10 aastat taevastel teedel. Samuti on kadunud igasugused jäljed rattast ja tema saatusest.
Luban, et kui see pisi-AMAL mulle kunagi näppu jääb, siis annan siin teada. Ainult ei luba, kas see toimub kuu aja pärast, aasta aja pärast, kahe-kolme aasta pärast...
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, alates 18. maist oleme avatud L,P 11-18