automoto.ee foorumid

Täisversioon: uus liiklusseaduse eelnõu
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Tere!

Küsin veel igaksjuhuks üle kui maanteele ruttan.

Hetke seisuga olen 15 a vana. Nädala pärast saan siis 16, e siis 01.10.1994.
Kas ma pean omama juhilube mopeediga sõites, ?
Kui jah, kas siis alles 2013 või 2011, 01.01 ??

Kõike head!!
(18-06-2010, 08:57 AM)Sojourner Kirjutas: [ -> ]1. jaanuar 2011
Õnneks on siiski osadele mopeedijuhtidele midagi head: Seaduses on selline üleminekusäte, et need mopeedijuhid, kes on sündinud enne 1. jaanuari 1993, ei pea hakkama ÜLDSE mingeid lube omama ja need, kes on praegu 16-17 aastased, peavad neid omama alates 1. jaanuarist 2013.
Täna siis jõustus ka minu 16 sünnipäev, ning küsimus ikkagi uuesti, ma ei tea , ma vist ei saa hästi aru, aga...
Lube pean ma omama alles 2013?
No kui raske on ühest tekstilõigust aru saada??

Ühesõnaga jah.

PS: Õnne sünnipäevaks.
Värske isiklik kogemus Saue ARK'ist. Kuupäev 06.01.2011.

Kõigepealt alustaks sellest, et infolauas istuv tibin tekitas kahtlusi/kõhklusi. Kõiki küsimusi tuli talle ikka mitu korda ja mitme eri kandi pealt seletada...
Loodetavasti oli see ebakompetentsus tingitud vähesest töökogemusest antud ettevõttes/valdkonnas.

Soovisin siis oma alla 50cm3 mopeedi/rolleri arvelevõtmise kohta infot. Et kui juuli 2011 seadus kehtima hakkab, siis oleks arvel ja muretu sõita.
Arvelevõtmiseks pidada taarvis olema:
1. Ostutšekk, või ostu-müügileping (mis siis, kui pole...?)
2. Avaldus (sinine blankett/vorm)
3.Sõiduki ettenäitamine ARK'is
4.Riigilõivude tasumise kviitungid
Ja nüüd asja uba – kuni 01.07.2011 saab neid mopeede registreerida mootorrattana, makstes mootrratastele ettenähtud riigilõivu! Mopeedidele ettenähtud odavama riigilõivu hinnakiri hakkab kehtima alles peale 01.07.!!!
Kõiki neid “keerulisi asju” käis infotibin tagaruumis järgi küsimas ja soovitas siis tulla registreerima peale 01.07...

Nüüd siit edasi mõtiskledes...
1. Kui ma saan veel 30.06.11. selle mopeediga seaduslikult ARK'i sõita, ei saa ma teda seal arvele võtta, sest pole hinnakirja/see veel ei kehti.
2. Kui ma nüüd alates 01,07.11. pean sõidukit ette näitama, siis ei tohi ma temaga enam sinna ARK'i sõita, vaid pean selleks otstarbeks treileri/haagise otsima, et sõiduk registreerimseelsele ülevaatusele toimetada!
3. Kas ARK on ise selleks valmis, et just kõige suuremal mopeedi/rolleri kasutamise perioodil tulevad KÕIK KORRAGA enda sõidukeid arvele võtma, sest muidu ei tohi nad enam sõita?
Tavaliselt pole ARK suvehooajal niigi tegutsemisvõimeline...

Loodetavasti tekib selles olukorras veel muutusi, või oli antud teenindajale selline küsimus tõesti liiga keeruline...?

...aga ARK'i kodulehel tõepoolest mopeedide/rollerite kohta kehtivat riigilõivude hinnakirja pole...

Ehk sai minu jutt, küll lühidalt, kuid küllalt loogiliselt kirja pandud ja lugupeetud kaasfoormulastele on probleem arusaadav. Erinevalt asjaomastest organitest.
Mul tekkis ARK'is küll tunne, et enam ei oska ma ennast arusaadavalt väljendada...
(08-01-2011, 13:46 PM)samodelkin Kirjutas: [ -> ]2. Kui ma nüüd alates 01,07.11. pean sõidukit ette näitama, siis ei tohi ma temaga enam sinna ARK'i sõita, vaid pean selleks otstarbeks treileri/haagise otsima, et sõiduk registreerimseelsele ülevaatusele toimetada!
Lugupeetud Samodelkin, loe nüüd veel korra rahulikult läbi uue liiklusseaduse eelnõu, eriti aga kohad, mis puudutavad üleminekusätteid. Mopeedide registreerimise nõue ei jõustu päevapealt, vaid selline võimalus tekib uue seadusega. Kohustuslikuks saab mõni aeg hiljem.
(08-01-2011, 13:46 PM)samodelkin Kirjutas: [ -> ]Mul tekkis ARK'is küll tunne, et enam ei oska ma ennast arusaadavalt väljendada...
ARK-i teenindajad võiksid samuti sama eelnõud lugeda.
Tere Rahvas.Tahaksin minna arki ja registreerida oma sõiduki ära.Väike küsimus,nimelt ühes poes öeldi mulle et pean tasuma lõivu 70 euri ? lugesin arki lehelt et lõiv midagi 12 eur kanti.Tõsiselt nüüd ei saagi aru palju ma siis maksma pean,et selle arvele ära võtta ja sõita rahus edasi!? Väga vabandan kui eelnevalt kusagil mainitud on.
Ma pakuks siis uuesti sellise variandi, nyyd siis viimase registreerimiskuu algul: Kas keegi on oma vana liikurit 80'te Deltat, Rigat, Karpatõt registreerinud? Kuidas läks? Kui perfecto masin peab olema? Mis moodi see masina ettenäitamise protsess ka oli? Palju kokkuvõttes maksma läks?

PS. Saagem biker'iteks ent jäägem võrrimeesteks!
Peace!
(08-06-2012, 15:44 PM)elva.Joonas Kirjutas: [ -> ]Ma pakuks siis uuesti sellise variandi, nyyd siis viimase registreerimiskuu algul: Kas keegi on oma vana liikurit 80'te Deltat, Rigat, Karpatõt registreerinud? Kuidas läks? Kui perfecto masin peab olema? Mis moodi see masina ettenäitamise protsess ka oli? Palju kokkuvõttes maksma läks?

PS. Saagem biker'iteks ent jäägem võrrimeesteks!
Peace!

Jah, täpsemalt 85. aasta MINI. Ratas oli kiirelt kokku komplekteeritud, trossid, juhtmed, voolikud, kett puudu.

Protsess on selline:

1) Sõidad otsejoones angaari ootejärjekorda, mees vaatab raaminumbri üle, paneb värvi kirja ja annab sulle A4 paberi.
2) Lähed peamajja, võtad infolauast numbri, tasud riigilõivu ca 15€ ja näitad selle paberi ette. Edasi on uus roheline number taskus ja võid koju minna.

Seda siis kuni 1. juulini 2012. Mis siis saama hakkab, keegi ei tea. Ilmselt sääraste moppide ja säärude saatus on must ja jäävad metsavahel kärutamiseks...
Mis siin mopeedidest rääkida, jalgrattureid kimbutatakse juba, eriti lapsi - http://www.parnupostimees.ee/849534/parn...tapatrull/
Varsti hakatakse kontrollima ka jalakäijaid. Kingad peavad olema viksitud, sokid terved, heitgaasid normis ning jalad ei tohi olla kõverad! Kui on, saadetakse kokkujooksu reguleerimisele. Big Grin
(09-06-2012, 08:39 AM)Basilio Kirjutas: [ -> ]Mis siin mopeedidest rääkida, jalgrattureid kimbutatakse juba, eriti lapsi - http://www.parnupostimees.ee/849534/parn...tapatrull/
Varsti hakatakse kontrollima ka jalakäijaid. Kingad peavad olema viksitud, sokid terved, heitgaasid normis ning jalad ei tohi olla kõverad! Kui on, saadetakse kokkujooksu reguleerimisele. Big Grin
Polevaja teha sääsest elevanti,autojuhid teavad kui palju probleeme on jalgratturitega ja eriti lastega japurjus jalgratturitega..Parem kui politsei hoiab neil silma peal et naad meie autorataste alla eisõida.Mul tuttava rekamehele tuijas kohalik jalgrattur vastu tagaratast hea et ta peeglist jälgis ja tõmbas pidurid peale vennike lendas kraavi ja ei jäänud õnneks ratta alla.Juht oli maruvihane sõimas teda,oleks tuttaga ka andnud aga oli pealtnäigijaid.

Aga vot see on küll imelik ja mööda, et ilma dokumentideta mopeede ainult 1. juulini registrisse võtta saab. Aga kui sõiduk on hetkel taastamisel niimoodi, et seda 1. juuliks normaalselt kokku panna ei jõua(ks)?! Või näiteks, kui vanatehnikahuviline omandab ilma dokumentideta mopeedi mitu aastat peale seaduse kehtimahakkamist ja soovib sellega ka legaalselt liigelda?? Selliselt tekivadki need "kiirustades kokkulapatud" mopeedid.

Võimalik küll, et ajapikku loksuvad asjad paika ja mingi lahendus siin ikkagi leitakse.
(09-06-2012, 08:39 AM)Basilio Kirjutas: [ -> ]Mis siin mopeedidest rääkida, jalgrattureid kimbutatakse juba, eriti lapsi - http://www.parnupostimees.ee/849534/parn...tapatrull/

Uhh, jolki ja mul tekkis juba mingisugune lootusesäde, kui artiklit lugema hakkasin...
Vaat, kui kiiresti loed, jätad ju ikka mõned sõnad-reakesed vahele ja nii see pettekujutelm tekkiski Sad
Kevade saabumisega alustas Pärnu politseijaoskonnas tööd jalgrattapatrull, kes hakkab linnas abistama patrullpolitseinikke ja kontrollima jalgrattureid.

Justnimelt sõna =patrullpolitseinikke= jätsin esmasel lugemisel kahe silma vahele...
Kui see tekstist välja jätta, saame situatsiooni, millega politseinikud peaksidki tegelema. Tegel't kahh Wink


Selgitaksin pisut oma seisukohta:
See, et osa politseinikke suvises linnas jalgratastel ringi pedaalib, on igati positiivne. Odav, vaikne, suht kiire(kesklinnas), pääseb igale poole(pargiteed) jne. Samuti neile endile tervislikum, kui autos istudes sõõrikuid õgida.
Hilisõhtuses või öises linnas oleks ka rahulikum, kui purjus tülinorijad, vargad ja laamendajad teaksid, et iga hetk võib hääletult ja ootamatult ratturpolitseinik selja taha tekkida. Igati poolt.
Ratturid puhuma? OK, kuigi linnavahel pole lausa tuigerdavaid "lenksujoodikuid" eriti trehvanud nägema ja maale need ratturpolitseinikud niikuinii ei lähe. Seal need tuigerdajad enamasti on.
Tehnoseisundi kontroll jalgratastel on aga minu arvates küsitava väärtusega.
Kui ikka rattal pidurid üldse puuduvad, siis on tõesti tegemist (endale)ohtliku elemendiga, keda tuleks õigele teele suunata.
Aga majade vahel lapsi taga ajada ja peedistada, kuna rattal puudub kell... no ma ei tea. Ja miks peab olema valgel ajal jalgrattal helkuriring, kui pimedas on niikuinii lambid nõutavad? Ja mis õigusega nad mingeid kleepse kuhugi peale plätserdavad? Lihtsalt sant mulje jääb, et kellelgi pole jälle midagi mõistlikku teha.
Lapsi on eriti hea liistule tõmmata, ei nad jõua eest ära sõita ega vastu hakata.
Artiklist jääb selline mulje, et just selle viimase peale kogu nende aur kulubki. Tegeleks äkki enne "peksupealinna" mainest lahtisaamisega?
Vot nii mina oma pisikese peaga mõtlen. Targemad võivad ümber lükata kui soovivad.
(09-06-2012, 12:12 PM)Sillu Kirjutas: [ -> ]Aga vot see on küll imelik ja mööda, et ilma dokumentideta mopeede ainult 1. juulini registrisse võtta saab. Aga kui sõiduk on hetkel taastamisel niimoodi, et seda 1. juuliks normaalselt kokku panna ei jõua(ks)?! Või näiteks, kui vanatehnikahuviline omandab ilma dokumentideta mopeedi mitu aastat peale seaduse kehtimahakkamist ja soovib sellega ka legaalselt liigelda?? Selliselt tekivadki need "kiirustades kokkulapatud" mopeedid.

Võimalik küll, et ajapikku loksuvad asjad paika ja mingi lahendus siin ikkagi leitakse.

http://www.mnt.ee/index.php?id=20794
Pean vist võrri ajutiselt kokku tagasi kruttima et arvele võtma minna.

Mind huvitab hoopis selline asi nagu näiteks autodel on must numbrimärk uunikutel. Võrrile mida ma hetkel taastama hakkasin ma küll mingit rohelist plärakat sinna taha ei tahaks kruttida.

Igatahes meie külas kõik säärud(nii plastid kui plekid)said arvele peale ühe ,kuna pirkasi ei jätkunud kahele erinevale väristajale ,kokku siis 2 deltat, 1 võrr ja kaks plastirümpa.
Onkel ülevaatus punktis ütles meist järgmisele hädalisele(oli hädas esitule puudumisega ) küsimuse "kas uuel aastal ka arvele saab" peale ,et passi või ostumüügilepingu olemasolul ikka saab jah. Ühesõnaga see kogu "lihtsustatud arvelevõtt" oli lihtne reklaami mula või mis? Ostumüügilepingu tekitamine pole ju teabmis kunst.
Kõik soodustused olid selleks,et kõik hakkaksid ennast liigutama.... aga mine tea kas enam 16€ saab.........sest tegelt ju esmane vormistamine tulemas,kui ennem pole registris olnud. Oleks päris põnev teada,mis tingimused ja üllatused sellel aastal siis tehakse kärrimeestele..... Aga selge on see,et käsi lükatakse järjest sügavamale (raha) tasku põhja......
Sai ka kõik 12 tk. arvele võetud. Kas nende kõigiga korraga sõita ka õnnestub......pole teada.Sad Nagu üks sõber ütles mulle: "Mida kuradit te neist võrridest arvele võtate,te ei sõida ju nendega." Big Grin Osaliselt olen temaga nõus aga vähemalt ei saa keegi mulle kraesse karata....
Eelmise aasta lõpus sain ühe hiina rolleri, mis sõbral ligi viis aastat kokkujooksnuna garaazis vedeles. Sai mootor uutest juppidest kokku laotud ja plaanisin enne aasta lõppu ära registreerida, kuid läks sagimisega meelest ja nüüd siis vist nagu li*s lapsega - mingeid dokumente ju pole, mille alusel registreerida ja sisse sai laotud ligi 170€
(15-01-2013, 10:53 AM)TALUPOEG TALUJA Kirjutas: [ -> ]Sai ka kõik 12 tk. arvele võetud. Kas nende kõigiga korraga sõita ka õnnestub......pole teada.Sad
Kunstratsutaja saab kahe obesega korraga sõidetud küll. Aga 12 võrriga... kas hargivahe ikka venib nii laiaks? Big Grin
(15-01-2013, 18:38 PM)Basilio Kirjutas: [ -> ]
(15-01-2013, 10:53 AM)TALUPOEG TALUJA Kirjutas: [ -> ]Sai ka kõik 12 tk. arvele võetud. Kas nende kõigiga korraga sõita ka õnnestub......pole teada.Sad
Kunstratsutaja saab kahe obesega korraga sõidetud küll. Aga 12 võrriga... kas hargivahe ikka venib nii laiaks? Big Grin

Ja jälle püüavad siin mõned mehed tõsiste asjade üle nalja heita, ei saa küll aru, kas on tegu teadmatuse või millegi muuga...
Kuigi on ometi teada, et rikkamate kultuurrahvaste seas oli juba ammustel aegadel levinud selline sõidustiil
http://i47.tinypic.com/5w09lc.jpg
Nagu näha, on pildil tegu suhteliselt vaese, alama astme sõjaväelasega, sellepärast sai ta endale lubada ainult 2 BMW R4 tsiklit, samas näiteks SS-vägede mehed alates sturmbanführerist alla 6 R12-ta üldse avalikku kohta sõitma ei julgenud minna, oleks kohe välja naerdud või idarindele saadetud. (muidugi neil oli tavaliselt ka tsiklijuhist sõdur või allohvitser ees pukis ohje sikutamas.
Ajalugu tuleb tunda, mitte jalgu hargitada! Sad
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10