automoto.ee foorumid

Täisversioon: Matkabussi ehitamine. Renault Master 89a.
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
(30-07-2009, 21:52 PM)motamees Kirjutas: [ -> ]Täna helistas mulle ekspert ja teatas jälle halva uudise. Ka see ei sobi. Nüüd näeksid ARK mehed heameelega, et istmed oleks just Renaulti omad ja litsenseeritud.
(12-08-2009, 23:42 PM)motamees Kirjutas: [ -> ]Ümberehituse avaldus letti, lisaistmete/ohurihmade kontroll, passi vahetuse eest kassasse 325eek ja oligi uus pass käes. Kohtade arvu juures ilutses number 5.
Ehe näide sellest, vasak käsi ei tea, mida parem teeb ja kumbki käsi ei tea seda, mida pea mõtleb. Istmed ja turvavööd võiks ikka olla piisavalt põhimõtteline asi, et selles vallas üksmeel oleks, aga järelikult siis ei ole.

Aga et postitus päris tühi lalin ei oleks, kiidaksin selle töö teostajat! Rõõm näha, et inime on südamega asja juures ning naudib millegi hästi ja korralikult tegemist Smile Veel haruldasem on aga see, et seda netis ka korralikult kajastatakse. Loodan, et tänutäheks saab sellest tegijale ka vääriline puhkusesõiduk Smile
(13-08-2009, 00:16 AM)41Degree Kirjutas: [ -> ]Loodan, et tänutäheks saab sellest tegijale ka vääriline puhkusesõiduk Smile

Esimene ametlik puhkus "Hiiumaal" sai tal tehtud juba. Ehk motamees kirjutab sellest möned sönad täpsemalt ise, kui soovib. Kerge ülevaade puhkusest saab sirvida siit: http://www.ehitusfoorum.com/viewtopic.php?f=1&t=18027
Tubli töö ja veel tublim, et on viitsitud asjast jooksvalt põhjalik ülevaade anda. Üks konkreetne küsimus: kust see akende ette pandav "hõbepaberiga" kate pärit on? Olen ka otsinud, paraku tulutult.
(13-08-2009, 11:52 AM)bom Kirjutas: [ -> ]Tubli töö ja veel tublim, et on viitsitud asjast jooksvalt põhjalik ülevaade anda. Üks konkreetne küsimus: kust see akende ette pandav "hõbepaberiga" kate pärit on? Olen ka otsinud, paraku tulutult.
Tänan kõiki heade sõnade eest. Smile
Eks ma naudin ka juba seda bussi. Käime väljas ööbimas, nädalavahetustel metsas. Pikki sõite pole praegu plaanis teha. Ja eks selle masina funktsioon ongi ju suuremalt jaolt elamine. On ka üks pikem sõit kodumaa pääl teht.
Eks sellel jooksval ülevaatel foorumis on ka mulle kasulikud küljed. Kui kõik valmis saab prindin selle välja ja saan omale ülitäpse auto "manuaali". Avalikult esitledes ei jää ka projekt väga kergesti soiku. No kuda sa vaatad foorumikaaslastele pärast "silma", kui selline nännipunn oled, et ei suuda oma projektigi ära lõpetada. Toungue
Selle akende katte sain kingituseks Ivar Kalevi käest. Tänud talle. Cool Pole õrna aimugi, kuskohast see ostetud on. Sai seda väheke ümber õmmeldud ja ette ta sobiski.
Eile nägin meil ühes poes midagi taolist müügis. Ei olnud kvaliteetasi ja ette nähtud sõiduauto aknakatteks (hind 35eek). Ka ei pannud ma pakendis tähele iminappasid. Kui osta selliseid 3-4 pakki ja tegeleda õmblemisega, saaks ehk mingid katted akende ette.
Päris matkabussi katteid pakuti ükskord müügiks Matkaauto foorumis (vist olid VW T4 jaoks).
http://www.matkaauto.com/index.php?optio...&Itemid=27
Hoia seal silma peal. Sa ei ole kirjutanud, millisele masinale neid vajaksid. Need on tegelikult iga masina jaoks väheke erinevad. Kui spetsiaalselt sellele margile ei telli, pead nagunii õmblustööga tegelema.
Smile
Nägin ka sind eile ARKis, ütlesin teregi kui mööda läksin Rolleyes
Kui lahket kinkijat ei juhtu käepärast olema, siis tellida saab siit:
http://www.reimo.com/en/D-accessories/DU...nsulation/

Tellimise saab teha läbi nende:
http://www.matkasuvilad.ee/et/kontakt
(12-08-2009, 23:42 PM)motamees Kirjutas: [ -> ]Ümberehituse avaldus letti, lisaistmete/ohurihmade kontroll, passi vahetuse eest kassasse 325eek ja oligi uus pass käes.
Huvitav kus see 25.- sellele juurde tulnud on? Käibemaks?
Suve algul sain veel 300ga Smile
(13-08-2009, 22:09 PM)mrt36 Kirjutas: [ -> ]Huvitav kus see 25.- sellele juurde tulnud on?
ARK raha ei võta, selleks on pank. Pank aga tahab iga liigutuse eest raha saada. Pank annab pärast ARKile 300eek. Nii see raha ringleb. Big Grin
(13-08-2009, 22:35 PM)motamees Kirjutas: [ -> ]
(13-08-2009, 22:09 PM)mrt36 Kirjutas: [ -> ]Huvitav kus see 25.- sellele juurde tulnud on?
ARK raha ei võta, selleks on pank. Pank aga tahab iga liigutuse eest raha saada. Pank annab pärast ARKile 300eek. Nii see raha ringleb. Big Grin

Kui riigilöiv 300 EEK-i maksta ARK-s kohapeal sulas, siis nad vötavad 25 EEK-i teenustasu arvelduste eest. Kui maksta riigilöiv ARK-s masinaga otseülekannetega, siis jääb 25 EEK-i omale.
Mis moodi Sa oma istmete probleemi lõpuks lahendasid?, mul kardetavasti hakkab nendega sama jama varsti peale. Kas kõikidel istmetel on turvavööd pandud? Mitme punktiga, millised on lisanõuded? Siiani ei ole veel ise turvavööde poliitikast aru saanud. Originaalis mu bussis turvavöid ei olnud, kuid ekspert tahab et ma need paneksid. Samas kasutan originaalistmeid, vaid nende asend on muudetud.
(13-08-2009, 00:16 AM)41Degree Kirjutas: [ -> ]Loodan, et tänutäheks saab sellest tegijale ka vääriline puhkusesõiduk Smile
Eks sai jälle teda katsetamas käidud. Kaugele ei sõitnud aga kolm päeva jälle kodust ära. Nüüdseks kokku juba 10 päeva bussis elatud. See ju väike puhkus juba.
Kõik need päevad on oldud akutoitel. Kolm päeva järjest paigas ja aku pole tühjaks saanudki. Mis siin tühjast akust rääkida, pole kollast kontrolltuldki (tühjenemise astmed roheline, kollane, punane) põlema saanud. LED valgustid on ikka väga säästlikud.
Soendus on ikka väga hea asi. Vihmaste ilmadega on hea tuba kuivana hoida. Soenduse hoidsin nõrgalt sees ja aknad lahti, nii on väga õdus.
Kogu selle ajaga olen suutnud pool paaki gaasi ära kulutada (külmkapp, söögi tegemine ja küte).
Kaugemale sõitmiseks tuleb bussile telk külge nuputada. Saarel saab muude variantidega hakkama.
[attachment=30858]
Ükskord läks ka "treppi" vaja. Muidu oleks liiga kiivas olnud.
[attachment=30859]
(14-08-2009, 21:42 PM)kris Kirjutas: [ -> ]Mis moodi Sa oma istmete probleemi lõpuks lahendasid?, mul kardetavasti hakkab nendega sama jama varsti peale. Kas kõikidel istmetel on turvavööd pandud? Mitme punktiga, millised on lisanõuded? Siiani ei ole veel ise turvavööde poliitikast aru saanud. Originaalis mu bussis turvavöid ei olnud, kuid ekspert tahab et ma need paneksid. Samas kasutan originaalistmeid, vaid nende asend on muudetud.
Läbi eksperdi pole ühtegi lisatooli saanud. Tema tegeleb Tallinna peakontori tehnikaosakonna meestega. Sealt hakati kohe sõrgu vasta ajama. Mulle ei meeldi "tahakeeramine" ja ma loobusin seal lisaistmetest...
Seoses viimase lõigu kirjutamisega tuli kohe üks jutt meelde.
Kaks meest jooksevad magamistoa poole. Esimene hüüab tagumisele "Kes ees, see mees!" Wink
...Vormistasin eksperdi aetud paberid ära ja sain sõiduauto, milles on kolm kohta. Mõne aja pärast panin kaks lisaistet paika ja läksin kohalikku ARKi ja palusin passi vahetust koos kahe lisaistmega. Ametnik tuli ja vaatas tooli kinnituse ja ohurihmad üle. Ütles veel, et väga kena. Nii saingi uude passi juba viis kohta.
Kõik asjad (toolid), mida sa ümber ehitad vaatab ekspert üle. Praegusel ajal sisse pandud lisatoolidel peavad olema ohurihmad. Ka peavad toolid olema tehases valmistatud (siis on neil mingid turvanõuded täidetud). Mina kasutasin kaugliini bussi toole. Seal on ohurihmadega (tooli küljes) ainult esimesed istmed. Rihmad on kahepunkti kinnitusega.
Auto originaalistmeid pole ma enne ümbervormistamist puutunud (väiksed plaanid on hiljem). Nii ei saa ka nende kallal norida. Olgu nad siis rihmadega või ilma. Esiistmetel on kaks kolmepunkti rihma ja üks kahepunkti rihm. Vööd on kinnitatud põranda külge. Minu loogika järgi on päris ükstakõik, mida istmetega teha, vööd ju peavad põrandast. Ei tasu aga neid oma loogikaga ärritada. Toungue
Kui istmetega ekspertiisi lähed, siis peavad nad olema väga kõvasti põranda küljes kinni. Ekspert peab toole tõmbama teatud jõuga (njuutonmeeter) kahes erinevas suunas. Põranda alused kinnituspoltide seibid peavad olema väga suured. Parem on kasutada kahe kinnituspoldi peale ühte latti. Siis on nad väga rahul.
Veel on erinõuded istmete suuruse kohta. Seal olid mingid erinevad min mõõdud. Kui aga kasutada bussi tehase istmeid (muud võimalust ju polegi) siis peaks need mõõdud ju vastama vajadustele. Seal on turvavöö kinnitus tehase oma. Selle kallal norida ei saa.
Sõiduautode istmete kinnitused põhja külge ei ole päris see, mis vaja. Seal peaks tegema siis uue raami alla, alates siinidest. Ka võivad nad hakata norima siis turvavööde kinnituskohtade pärast.
Tuli pikk ja sogane jutt. Kui midagi veel arusaamatuks jäi, püüan seletada.
Ühe pildi ka istmetest.
[attachment=30860]
Eks see istmete ja turvavööde teema saab minugi kõige valusam teema olema. Tahan kasutada oma bussi originaalistmeid, mis torudest tehtud. Muudan vaid istmete paigutust küljega sõidusuuna poole. Loomulikult originaalis turvavöid ei olnud, kuid nüüd ekspert mainis, et turvavööd oleks vaja ikka peale panna. Ühtegi seadust ma selle kohta ei leidnud, mis ütleks, et sõiduki ümberehitamisel tuleb turvavööd lisada.

Vahepeal mõtelesin isegi istmed panna nagu algselt olid ning pärast ekspertiisi ümber tõsta nii nagu tahan - kuskil ju ei fikseerita istmete asendit ja ülevaatusele minnes on nagunii tegemist ümberehitatud bussiga, kus pole kirjas kuidas istmed peavad olema paigutatud.

Kas ekspertiisis või hiljem ARKis tehti Su matkabussist ka pilte, mis nt ülevaatuse teigijatele on hiljem kättesaadavad?
(21-08-2009, 11:26 AM)kris Kirjutas: [ -> ]Kas ekspertiisis või hiljem ARKis tehti Su matkabussist ka pilte, mis nt ülevaatuse teigijatele on hiljem kättesaadavad?

Eksperdil kõik pildid olemas.Kas need sealt ARKi ka jäeti, seda enam ei tea.
Kindlasti aga pole pilte tehtud teise satsi "ümberehitusest", kus juurde tuli kaks lisakohta.
Ülevaatajal pole ilmselt sellist võimalust (vähemasti mitte ülevaatuspunktis), et vaadata pilte ARK peakontorist.
Ära parem näpi neid toole enne paberite kordasaamist. Mul näiteks soovitati (ARK tehnikaosakond) panna lisakohad nii, nagu enne olid ja poleks probleeme olnud. Kuna mul polnud enam sellist võimalust, siis läkski nii, nagu läks. Toungue
Takkajärgi tark olles, oleks kohe pidanud valetama, et minu toolid olidki nii seina ääres. Ümber olemasolevate kongitoolide ehitasin omale elamise. Ka poleks midagi pidanud rääkima kiirbussi toolidest. Ongi Renaulti toolid ja asi mutt.
Nagu Lible ütles "Aga valeta, vat siis oled sa õige mees" - kehtib ka tänapäeval.
Smile
(17-08-2009, 23:15 PM)motamees Kirjutas: [ -> ]Kõik need päevad on oldud akutoitel. Kolm päeva järjest paigas ja aku pole tühjaks saanudki. Mis siin tühjast akust rääkida, pole kollast kontrolltuldki (tühjenemise astmed roheline, kollane, punane) põlema saanud. LED valgustid on ikka väga säästlikud.
Käisin just bussis, et lülitada sisse külkapp. Kuulen, midagi suriseb vaikselt. Tuli välja, et olin unustanud möödund pühapäeval sisse katla pumba. Kogu see nädal ta seal pidevalt töötas, sest kütet polnud taga. Pump lülitub automaatselt välja, kui toa temperatuur saavutab etteantu.
Kontrollisin kohe aku täituvusastet. Kontrolleril põles roheline ja kollane tuli. Tuleb välja, et isegi nädalane paigalolek autonoomsel toitel, pole ilmvõimatu.
Lülitasin akulaadija sisse. Homseks jälle täis akut vaja. Smile
(17-08-2009, 23:15 PM)motamees Kirjutas: [ -> ]Läbi eksperdi pole ühtegi lisatooli saanud. Tema tegeleb Tallinna peakontori tehnikaosakonna meestega. Sealt hakati kohe sõrgu vasta ajama. Mulle ei meeldi "tahakeeramine" ja ma loobusin seal lisaistmetest...
Seoses viimase lõigu kirjutamisega tuli kohe üks jutt meelde.
Kaks meest jooksevad magamistoa poole. Esimene hüüab tagumisele "Kes ees, see mees!" Wink
...Vormistasin eksperdi aetud paberid ära ja sain sõiduauto, milles on kolm kohta. Mõne aja pärast panin kaks lisaistet paika ja läksin kohalikku ARKi ja palusin passi vahetust koos kahe lisaistmega. Ametnik tuli ja vaatas tooli kinnituse ja ohurihmad üle. Ütles veel, et väga kena. Nii saingi uude passi juba viis kohta.

lol ... Tundub, et kohaliku ARK ametnik niimoodi magamistoa poole ei jookse. See on hea uudis.
Esimene pikem (670km) reis ka nüüdseks seljataga. Ei heidutanud külm ega torm. Ainuke probleem on ikka veel see mootori jukerdamine. Küll selle ka lõpeks kätte saab.
Kõrge komision Wink vaatas bussi üle. Pole keegi paha sõna õelnud. Ju ei tahtnud mulle meelehärmi valmistada. Toungue
[attachment=31106]
(04-10-2009, 21:31 PM)motamees Kirjutas: [ -> ]Kõrge komision Wink vaatas bussi üle. Pole keegi paha sõna õelnud.

Ju see komision nii head tulemust nähes tummaks jäi, mis see muud ikka olla saab Toungue
Õhtad nüüd pikemad ja aega bussi kallal jälle nokkida.
Juba ammu romulas käies leidsin sealt katkise luuplambi. Romulamehel polnud suurendusklaasi omistamise vasta midagi ja nii ma ta kodo tassisin. Pikka aega ei leidnud luubile rakendust. Ükskord aga tuli idee kasutada see ära oma bussi elektri kokkuhoiu huvides.
Tahtsin proovida, kui palju muudab see salongi valgustust paremaks. Luup oli aga selleks ajaks teadmata kadunud. Nüüd aga leidsin selle üles ja otsustasin kohe proovida (enne, kui jälle kaob).
Töötlesin luupi pisemaks seni, kuni ta mahtus endise valgusti klaasi asemele. Liimisin silikoniga suurendusklaasi kinni ja paigaldasin omale kohale. Valgus pole enam mingi hägune laiguke, vaid ühtlaselt valgustatud söör (heledam ka). Foorumlased, kes mäletavad luuptaskulampe, saavad aru millest jutt.
Fotol olevas mõlemis lambis on ühesuurused pirnid (5w).
[attachment=31188]
[attachment=31189]
Täna õnnestus lõpuks, peale kahekuist ooteaega, kätte saada ka süüte väntvõlli andur. See vist tehti tehases ekstra minu jaoks. Smile Üldiselt on selle masina juppidega väga tuuga. Sad
Äkki toob see leevendust mootori tõmblemise probleemile.
[attachment=31191]
Õnnestus hankida (juba ammu) kokkupandavad bussi toolid. Ei olnud kuidagi mahti neid sisse panna. Nüüd siis avanes selline võimalus.
Muidugi aimasin ma ette, et asi niiiiiiiii lihtsalt ka ei lähe. Proovimise käigus selguski, et ka radikas tuleb allapoole lasta. See jäi uuele toolile ette.
Mis siis ikke. Tuli osa torusi/voolikuid ümber teha ja maadligi ta saigi. Kuna tool katab nagunii natuke ukseauku, siis võis ka radikat pikemaks teha.
[attachment=31279]
Toolid käivad kiirkinnitusega raami küljest ära. Põranda külge tuli aga panna kinnitusraamid. Raamid ehitasin veidi ümber, kuna enne oli kaks istet kõrvuti.
[attachment=31280]
Raamide kinnitusaugud tegin nüüd olemasolevate aukude järgi. Kuipalju neid auke sinna põrandasse ikka puuritakse? Toungue Kui selgub, milline vaip lõpuks maha tuleb, siis värvin raamid ka seda värvi.
Vastavalt vajadusele sõidavad toolid edasi tagasi ja seljatoe kallet saab ka regullida. Ooteasendis on toolid kasutatavad ka väikse lauana.
[attachment=31281]
Ohhoo, nende peal saab isegi istuda. Wink
[attachment=31282]
Mõned plaanid on toolidega veel, aga sellest juba täpsemalt siis, kui asjalood nii kaugel om.
Kuna esiisteme all on kaldpind, siis tuli veidi rohkem raamiga vaeva näha.
[attachment=31295]
Nii on taga istujal ka esiaknast väljavaade...
[attachment=31296]
...ja nii ei ole. Aga nüüd saab ees istuda. Smile
[attachment=31297]
Kui kohale jõuad ja elu bussis käib, siis on üks lisatugitool.
[attachment=31298]
Sellises versioonis on kokku neli istekohta. Kui on vaja viite kohta, siis peab neli polti lahti kruttima ja teise tooliga koos kokku kruttima. Ei võta palju aega. Mugavus maksab ühe koha. Toungue
Tea, kas tagurpidi toolil võib ka sõidu ajal istuda? Homme lähen ülevaatusele, seal uurin ka asja.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14