RE: KÜSIMUSED, mis oma teemat ei vääri (osa 4) -
deus - 05-01-2025
(05-01-2025, 11:18 AM)muska71 Kirjutas: Rav4 ja lumeketid alla panna siis kas esisilla mõlemile rattale või esisillal üks ja tagasillal teine diagonaalis?Edaspidi sõites veab esi parem ja taga vasak.Mersul nt on tark differ kui üks pool kohapeal ringi käib mõnda aega siis lülitub vedu teise poole rattale,kas ravil sama tark differ seda kahjuks ei tea.
https://awdwiki.com/en/toyota/
v6sa - 05-01-2025
(05-01-2025, 11:18 AM)muska71 Kirjutas: ... Edaspidi sõites veab esi parem ja taga vasak.Mersul nt on tark differ kui üks pool kohapeal ringi käib mõnda aega siis lülitub vedu teise poole rattale,kas ravil sama tark differ seda kahjuks ei tea.
Teab keegi mis keere on mersu(kurvasilmne)puksiiraasal?
Pole seal punnsilmal mingit tarka difrit. Piduriga püütakse tühja kaapiv ratas kinni ja moment siirdub vabatahtlikult teisele rattale. ETS nimeks, uuematel on osa ESP funktsionaalsusest.
Rafik võiks sama osata, kui rattaid ikka kaapimas hoida. Kui ratas ringi ei käi, tszchydeem ei saa toimida.
Puksiiraasa keerme oskan öelda õhtupoole, kui olen käinud kiikamas. Mälu järgi oli miski esspetsjomm. Interneedus väidab olema M18x3.
hulgus - 05-01-2025
(05-01-2025, 11:18 AM)muska71 Kirjutas: Rav4 ja lumeketid alla panna siis kas esisilla mõlemile rattale või esisillal üks ja tagasillal teine diagonaalis?Edaspidi sõites veab esi parem ja taga vasak.Mersul nt on tark differ kui üks pool kohapeal ringi käib mõnda aega siis lülitub vedu teise poole rattale,kas ravil sama tark differ seda kahjuks ei tea.
Teab keegi mis keere on mersu(kurvasilmne)puksiiraasal?
Kui ketid vedavale sillale siis ikka sillakaupa. Ajab isegi see (uuema aja) auto lolliks.Kui raskema jalaga, siis igasugu abs-id ja eps-id hakkavad vilkuma ja üritavad Sind pidama saada, klotside-ketaste kulumise arvelt. hea kui on nende kolmetähelist jaoks off nupp.
Järgmine küsimus on see kas ketid peale mahuvad, isegi terranoII-l jäi ruumi vajaka kui rattaid välja keerata, absi juhe ja logar kuludesse.
oliveer - 06-01-2025
Mis koht paneks sellist soojenudust diiselmootorile, mis aitaks kohapeal tuksudes soojaks minna ning soovitud temperatuuri saavutamisel lülituks ise välja. Auto enda toodetud elektriga kütaks juurde st. Hetkel vist tehases ka mingine on, aga töötempi (90 kraadi) ikkagi tiksumisel ei saavuta.
Janka - 06-01-2025
Diislit kohapeal tiksumisega ei soojenda 90°-ni küll mitte ükski laiatarbegero. Webastot ja eberit pean siis silmas.
Need hakkavad mõlemad umbes +70° pealt oma töökoormust vähendama. Läbivoolav vedelik siis 70°.
Võib-olla, et mingid igivanad releedega juhitavad mudelid niimoodi ei toimeta, aga kõik, milledel juba mõtlev mõistus külge poogitud justnimelt niimoodi käituvad, et ülekuumenemine kaugemale edasi saaks lükatud.
No ja need uuema aja diislid on sedavõrd külmad mootorid, et tühikäigul nad gerole ise midagi juurde ei anna. Nii et kokkuvõttes ongi üsna harkseis selle asjaga.
v6sa - 06-01-2025
(06-01-2025, 12:18 PM)oliveer Kirjutas: Mis koht paneks sellist soojenudust diiselmootorile, mis aitaks kohapeal tuksudes soojaks minna ning soovitud temperatuuri saavutamisel lülituks ise välja. Auto enda toodetud elektriga kütaks juurde st. Hetkel vist tehases ka mingine on, aga töötempi (90 kraadi) ikkagi tiksumisel ei saavuta.
Kas just mootor peab minema 90 kraadi peale või peab tuba soojaks saama?
Mootori soojendamise kohta öeldi eespool kõik ära. Ei saa 90 peale ilma mudimata ja keemaajamise riski võtmata.
Toa saab soojaks hõlpsamalt mõne Trumaticuga:
https://www.truma.com/product-category/heating-systems/s-heaters/
13piisab - 06-01-2025
oliveer - Su konkreetsele küsimusele mul vastust pole, aga küsimuse suund on küsitav. Janka eraldi fossiili põletava gero kohalduvuse selgitus: kui Sul mingi el lisasoojendus juba on, siis selle väheks-jäämise taga on füüsika, mida täiendava el tenniga ei muuda. Pardal pole energiat, millega seda kütta ja energiat saakski eelkõige täiendavalt fossiili põletades.
Teadupärast alalisvoolul P = U x I, kus U on ca 14V ning I on generaatori võimsusest ja aku laadimisest üle jääv. Kui on nt 120A generaator ja 40A jätta masinale+akule, siis max P on ca 1kW.
Kui juba on diislil tehasest mingi el lisasoendus, siis see kütab vast pigem ainult salongi puhutavat õhku? Mis on el energia piiratust arvestades mõistlik. Tootja nimetus võiks sel olla nt "electric auxiliary air heater", mis paikneb soojendusradikaga samas õhu-ahelas ja jahutussüsteemiga kokkupuudet ei oma. Nt VAG 3.0 traktorimootorite puhul on väga väärt asi.
(v6sa postituse poindist ei saa ma taas aru, aga selleks on ju
oma teema )
muska71 - 06-01-2025
Kui veel webastost pisut muliseda siis mullu talv sai pulli pärast katse tehtud.Väljas oli mingi -10 vast ja läksin kontserdile ja kuna toll ajal oli webasto juhtimine on-off nupust siis jätsingi katla tiksuma ja mingi tund+ hiljem autosse minnes ootas min ees endalegi üllatuseks praktiliselt töösoe mootor,80c võis kindlasti olla.
maaks - 07-01-2025
(05-01-2025, 11:28 AM)deus Kirjutas: (05-01-2025, 11:18 AM)muska71 Kirjutas: Rav4 ja lumeketid alla panna siis kas esisilla mõlemile rattale või esisillal üks ja tagasillal teine diagonaalis?Edaspidi sõites veab esi parem ja taga vasak.Mersul nt on tark differ kui üks pool kohapeal ringi käib mõnda aega siis lülitub vedu teise poole rattale,kas ravil sama tark differ seda kahjuks ei tea.
Ketid pane ikka esisilla mõlemale rattale @muska71
RAV4-sid on toodetud 30a ja väga erinevate veoskeemidega (milledes vanasti kasutati mõnedel lausa LSD-d tagasillas), aga kaasaegsed XA40, XA50 on kõik esiveolised, millele aeg-ajalt juhtub et tagasild tuleb appi
muska71 - 08-01-2025
(07-01-2025, 11:28 AM)maaks Kirjutas: (05-01-2025, 11:28 AM)deus Kirjutas: (05-01-2025, 11:18 AM)muska71 Kirjutas: Rav4 ja lumeketid alla panna siis kas esisilla mõlemile rattale või esisillal üks ja tagasillal teine diagonaalis?Edaspidi sõites veab esi parem ja taga vasak.Mersul nt on tark differ kui üks pool kohapeal ringi käib mõnda aega siis lülitub vedu teise poole rattale,kas ravil sama tark differ seda kahjuks ei tea.
Ketid pane ikka esisilla mõlemale rattale @muska71
RAV4-sid on toodetud 30a ja väga erinevate veoskeemidega (milledes vanasti kasutati mõnedel lausa LSD-d tagasillas), aga kaasaegsed XA40, XA50 on kõik esiveolised, millele aeg-ajalt juhtub et tagasild tuleb appi
Jutt käib 2007 masinast ja sellel toas mingi 4x4 lülitusnupp,aga mida teeb pole kursis,ka elke ei suutnud vastata...Taga difrisse läheb mingi juhe sisse.Mullu talvel olin korra lumes kinni ja siis kraapis ees ainult parem papu.Tänud vastajatele ja ammendav vastus olemas minu jaoks.
13piisab - 08-01-2025
Kui vaevud sulle jagatud linki avama ning leiad minuti aega sellega tutvumiseks, saad veoskeemi ja nupu kohta vajaliku teada.
(Guugel annaks sarnase tulemu. Ning kui algtaseme inglise keele oskust ei ole, siis AI on pmst eesti keelde tõlkiv ja vastuseid filtreeriv otsimootor)
deus - 08-01-2025
Ja kui vajad tõlketeenust, siis lihtsalt ütle, et English värki ei räägi, ChatGPT'ga suhelda ei oska ja browserile tõlkelisa ei oska ka panna või sisse ehitatut kasutada ja tõlgime sulle selle jupikese ära, pole probleemi. Pole mitte midagi häbeneda siinkohal.
oliveer - 12-01-2025
Millist OBD scannerit soovitaksite kuni 200eur eest? Tingimused oleks, et toetaks kõiki levinud automarke, ei oleks kuu ega aastamaksu taolist.
[poolita] Veinisõbrad -
Tegelane5 - 13-01-2025
(12-01-2025, 17:08 PM)oliveer Kirjutas: Millist OBD scannerit soovitaksite kuni 200eur eest? Tingimused oleks, et toetaks kõiki levinud automarke, ei oleks kuu ega aastamaksu taolist.
Endal kogemus piraat Delphi DS150ga, sellega olen põhiliselt veakoode kustutanud. 2008 aasta VW puhul toimis ka kodeerimine/aktiveerimine. Tõenäoliselt on VCDSiga kodeerimist lihtsam teha aga endal seda pole. Peaks saama ka DPFi põletamist ja võtmete kodeerimist või vähemalt aktiveerimist teha aga ise pole selliseid asju torkinud. Kasutan kaasatulnud 2015 aasta softi millel on toetus maks 2013 aasta autodele. Kuid veakoode loeb välja (ja kustutab) ka uuematel autodel.
Peab aga arvestama et selle skanneri kasutamiseks on arvutit tarvis, samas ei pea see kuigi võimas olema. Programmi käima saamine ei olnud liiga lihtne aga ka mitte midagi võimatut. Mul Delphi kasutamiseks eraldi läpakas millega netti ei lähe(wifi kaartki välja võetud
, uuendusi pole tõmmanud.
13piisab - 16-01-2025
Mis on sobiv ja kergelt valmistatav sodifilter sadevee lehtritele?
Ma ei taha oma Uponoridesse päris nende enda aukudest läbi mahtuvaid lehti jms lasta. Vanad sokid sobivad mõõduna hästi, aga need ei lase vett piisavalt hästi läbi
wax - 16-01-2025
Pane vana grillrest sinna kivide peale. Hea lihtne aegajalt lehed pealt minema visata
v6sa - 16-01-2025
Külmkapi restriiul on ka iseuuenev loodusvara.
margus61 - 16-01-2025
(16-01-2025, 14:25 PM)13piisab Kirjutas: Mis on sobiv ja kergelt valmistatav sodifilter sadevee lehtritele?
Ma teeksin katse ventmasina kasutatud eelfiltriga, mida muidu regulaarselt prügisse läheb. See valge hõreda svammi moodi, kuhu esmalt sääsed kinni jäävad. Võimalikult suur pind funktsionaalseks ja vbl ei ummistu liigse kiirusega.
13piisab - 17-01-2025
Aitäh - vent agregaadi putukafilter on hea mõte! See peaks ka vett väga hästi läbi laskma. Mu esimene katsetus oli geotekstiiliga, aga too on kaugelt liiga tihe.
Metallrestid jäävad mu silma riivama ja külmkapi restriiulit ei pane ma pildiga kokku. Ilmselt kah metallvõre ja las ta jääda.
Edit: muidu mul ei lähe koduste vent agregaatide (2tk) filtrid prügisse vaid näevad suruõhku ja võtavad taas oma koha masinates sisse. Poole aasta tagant puhastades toob põhifiltritest välja imevähe tolmu ning need käivad kenasti läbi. Ma näen pidevat filtrivahetust masinatootjate müügipoliitikana, mis toob lisaväärtust eelkõige filtri pakkujatele. Päris kesklinnas oleks ilmselt aeg-ajalt vaja uuendada, kuna seal määrdub isegi tänaval seisev auto
(Mul vent agregaadid aastatest 2017 ja 2018 ning kummagi tarbeks on 2 komplekti filtreid)
Roomik - 17-01-2025
(17-01-2025, 00:31 AM)13piisab Kirjutas: ... Ma näen pidevat filtrivahetust masinatootjate müügipoliitikana, mis toob lisaväärtust eelkõige filtri pakkujatele...
Nii on, aga vahel leiab rohtu ka selle vastu.
Mul ühel seadmel originaalfilter 26€,
siit lehelt mõõtude järgi otsides leidsin 1:1 sobiva Mann salongifiltri 3.70 eest. Näpu vahel keerutades tundub auto oma olevat ka kvaliteetsem.
Eks asi on selles, et ühte toodetakse piltlikult sadades, teist sadades tuhandetes ühikutes.