Buick Reatta 1989, omast ajast ees olnud elektroonikat täis ameeriklane

Ilusad ilmad, ülevaatus olemas ja oli plaan karteripõhi eemaldada, puhastada ja uue tihendiga kokku panna, et hetke ilusate ilmadega mõni tiir teha. Nii lihtsalt aga asjad ei lähe, Karteripõhja sain kätte (ja ei pidanudki starterit eemaldama, vanematüübi originaalstarter küljes, mis on väiksem ja ei sega), aga siis avastasin, et käigukasti õli jahutustorud lekivad. Seega läheb aega, võib-olla ühe jutiga värvin karteripõhja ära ka. Iseenesest minu hobiremontija silm miskit paha ei näinud mootori alumises pooles, karteripõhjas ja sõela küljes mingit tükid olid, kuid mitte metallist. Muide õli välja lastes kõike kätte ei saa, mingi kogus jääb põhja.

Vasta

Üle kivide ja kändude, auto tänasest taas liikluses, väga mõnus oli taas sõita.
Mootori karteri puhastasin ja värvisin üle, pinnarooste algeid oli omajagu, nüüd kena. Kõik poldid sai ka üle käidud ja värvitud. Kuna tihendikomplektis oli õlivõtturi tihend olemas, siis käis seegi küljest ja puhastuses. Aga õli tasemeandur (vana alati ei andnud ühendust sisemiselt) tegi mulle paraja tünga, kenasti ostetud kiviautost just sellele autole, aga pistik / pesa ei sobi, ju siis uuematel Reattadel teine (kõik müüdavad on sellised, nagu minu ostetu). 

Käigukastiga ei läinud asjad ka üldse hästi. Tuleb välja, et 4T60 kast ja tema järglane E tähega (uuematel Reattadel ja ka paljudel teistel autodel), neil erinevad õlipannid, õigemini üks koht on suurema kaarega ja tihend ei sobinud. Filtril on ka paar nüanssi, üks lohk peab kindlasti olema ja plekist lisaserv peab olema teise kujuga, minu ostetul lohk oli olemas, aga plekki pidin ikkagi lõikama. Lisaks pidin toru liivapaberiga ka üle käima, plastivalau serv oli pinnal, mis oleks tihendi lõhkunud. Õlifiltri tihend läks ka vahetusse, vanas liikus filter väga vabalt. 
Ja uue tihendi ostmine polnudki nii lihtne, vähe rohkem usaldusväärne FelPro (TOS18668) maksis kiviautos tühise 10€, saatmine koos maksudega seekord ajuvaba 70€. No otsisin siis mujalt ja leidsin suisa Rootsist. Tuli tihend kohale, pagan päris vana pakend ja tihend korgist (nagu lisanditega ja suisa mitmest jupist liimitud). Külge ma ta panin, aga täiesti lekkevaba pole, päeva jooksul mõne tilga poetab ikka, ehk siis parem, kui varem, aga mitte ideaalne. Tea, kas aja jooksul muutub tihedamaks, või peaks mingi aja tagant poldid momentvõtmega uuesti üle käima? Lisaks tundub, et õlimõõte toru ühenduse vahelt ka lekib pisut, tea kas sealgi miski rõngastihend?
Siis käisid küljest kasti õlijahutaja (vee radikasse) torud, puhastasin, lasin pressida uued voolikud ja lakkisin seekord värvimise asemel, et uuesti rooste ei läheks.
Kuna Viljandist üllatuslikult polnudki kasti õli suuremas koguses võtta (ATF II / III), siis sai tellitud pisut kallim ja vast usaldusväärsem, kui poolakate K2 seeria, Liguid-Molly Top Tec 1100 ATF II/III 15 liitrit. Jätsin ülemise turbiinist / sidurist tuleva toru lahti , panin sinna vooliku anumasse ja käivitamise ning liitriste sutsakatega lasin vana õli sinna, kasti kah liiter juurde alati. Nii saingi enam-vähem täielikult vanast õlist lahti, allpool pilt, milline vana ja uus välja nägid (kauaks see uuski nii kena jääb). Kokku kulus ca 13 liitrit õli.
Ah ja magnet, arvatavasti mõnest valjukast, oli ka katki. Panin uue, ohverdades taas ühe vana valjuhääldaja. Kasti sees torude vahel oli selline plastist tükk. Algul arvasin, et miski tihendi tükk aga tundub siiski miskit muud. Igatahes kast toimetab laitmatult, midagi nagu valesti polekski.

Kuskilt kõrvalistuja poolt otsakaanest lekib jahutusvett mõne tilga kaupa, samas nagu ei tule veepumbast. Sellel mootoril käivad radika torud otsakaane külge, mitte veepumpa, ehk siis kunagi peab tihendi vahetuse tegema, suur töö. Hetkel panin jahutusse lekkepeataja, eks näis, mis saab.

Vasta

See plastitükk on liuglaagri fragment, kurb öelda a see on kindel. Vaata mis vana filtri seest lisaks leiad ja muidugi on sellega kiire!

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Tänud nõu andmast. No vot hea meel auto liikuma saamisest hetkega läinud. Pagan, auto eelnev ajalugu tundmatu, kas tekkis minu käes, eelmiste omanike käes, remonditud? Ja tõesti, filtris oli tükke, aga kõik kokku liites, heal juhul kolmandik sellest liuglaagrist.
Lisaks tundub õlimõõte toru ots lekkivat ja vähemalt kõrvalistuja kastipoolne veovõll kuidagi suure (laagri?) loksuga, nii et vahetatud veovõlli tihendist abi polnud, vähe, aga siiski ka sealt lekib õli. 
Kast töötab laitmatult, kuidas kindlaks teha, kas on remonditud (samas filter vahetamata). Eeldab kasti maha võtmist, mida mina sellel autol pigem oma garaažis ei tee. Kas Eestis on üldse alles vana kooli automaatkastide remontijaid?

E: Eks ta üks neist kollastest siduri plaatidest vast ole (samas valides käsitsi kõiki käike anomaaliad puuduvad)

E: Õlivarda torul tundub spetsiaalne tihend olema tühise alla 3€ eest, pagan jäi lisamata kiviautost tellimisel ...

Vasta

Kasti remontijaid veel mõni on, Imre tallinnast ntx.
Aga mina ei kiirustaks selle remondi ette võtmisega ja sõidaks kuni tekivad anomaaliad.
Õlitoru otsas võib olla tavaline o-rõngas, aga ka spetsiaalsem kummitihend kraega, katsu kataloogidest uurida (rockauto jne)

Karateturbo-kolm purki ja tiguWink
Vasta

(10-04-2026, 09:12 AM)90Deville Kirjutas:  Kasti remontijaid veel mõni on, Imre tallinnast ntx.
Aga mina ei kiirustaks selle remondi ette võtmisega ja sõidaks kuni tekivad anomaaliad.
Õlitoru otsas võib olla tavaline o-rõngas, aga ka spetsiaalsem kummitihend kraega, katsu kataloogidest uurida (rockauto jne)

Distantsseibi osa või terviku puudumine on ohtlik. Parem praegu korda teha, kui hiljem uut käigukasti sisu või kogu käigukasti otsida. 
Minu käest võib ka Tallinna käigukasti tegijate kohta küsida, kui vaja on.

Do'nt panic
Vasta

(10-04-2026, 13:20 PM)giordanobruno Kirjutas:  Distantsseibi osa või terviku puudumine on ohtlik. Parem praegu korda teha, kui hiljem uut käigukasti sisu või kogu käigukasti otsida. 

Täpselt nii see on ja häving võib toimuda uskumatult kiiresti. Ära viivita, otsi remondikoht välja ja räägi kogu jutt täpselt ära!

Vasta

Kas mulle (Viljandi) lähemal, näiteks Tartus on ka mõni tegija?
Vasta

(10-04-2026, 15:27 PM)aatom Kirjutas:  Kas mulle (Viljandi) lähemal, näiteks Tartus on ka mõni tegija?

Kas tänapäeval enam vahet ongi, kes kus asub, peaasi et heade soovituskirjadega?
Võib ju lasta kodu lähedal kasti alt ära võtta ja saata kellelegi, kes on nõus vastu võtma ning muidu mõistlikku juttu räägib.

Kasti põhjatihendi pidama saamisega võib olla omaette ooper. Paksu tihendi kohal poltide ülepingutamine võib asja hoopis hullemaks teha, juhul kui poldisurve kaant deformeerib.
Kui kast tervikuna remonti läheb, siis vast seal osatakse kindlalt paika panna või selgitada, miks mõned tihendid või kaaned lekkima jäävad.
Vasta

Hetkel tervise tõttu tõsta midagi ei saa, seega võib ka olla mõni kaugem koht, täisteenus.
Leidsin kolm kena videot, mis seda kasti lahkavad. Need siduripakid  tunduvad nii seespool, et kahtlane suure tükina eemaldumine. Aga juhi pool viimase detailina on selline kollane vaheseib, pigem nagu see tükkideks.

Vasta

(10-04-2026, 20:10 PM)aatom Kirjutas:  Hetkel tervise tõttu tõsta midagi ei saa, seega võib ka olla mõni kaugem koht, täisteenus.
Leidsin kolm kena videot, mis seda kasti lahkavad. Need siduripakid  tunduvad nii seespool, et kahtlane suure tükina eemaldumine. Aga juhi pool viimase detailina on selline kollane vaheseib, pigem nagu see tükkideks.

Seesama ilmselt ongi. Raud nühib rauaga ja tagajärg on arvata. Liiga palju kordi nähtud. Tõsi küll, mitte selle kastiga, aga moodsate aegade saabudes asendasid need jäledad plastitükid ka vanemate pommikindlate kastide koostisosaks olnud vaskseibid. Autosid projekteerivad insenerid, aga viimase sõna ütleb alati raamatupidaja.

Vasta

(10-04-2026, 22:24 PM)Marko Kirjutas:  
(10-04-2026, 20:10 PM)aatom Kirjutas:  Hetkel tervise tõttu tõsta midagi ei saa, seega võib ka olla mõni kaugem koht, täisteenus.

aga moodsate aegade saabudes asendasid need jäledad plastitükid ka vanemate pommikindlate kastide koostisosaks olnud vaskseibid.

Huvitav millistes mootsates kastides sellises kohas on plastik kasutusel?.. Vähemalt mercedese 722.x kastides ja Zf kastides on sellekohapeal korralikud nõellaagrid... Aga et ot poleks siis mina sõidaks täpselt nii edasi, arvestades kilometraasi siis läheb ilmselt aastaid enne kui midagi juhtub, kui üldse juhtub. Ja kuna pole tegemist nii väga levinud kastiga on nagunii odavam usast taastatud kast tellida]
Vasta

(10-04-2026, 15:27 PM)aatom Kirjutas:  Kas mulle (Viljandi) lähemal, näiteks Tartus on ka mõni tegija?

https://nortestauto.ee/
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne