(02-04-2025, 14:11 PM)Jesper Kirjutas: Kui nüüd päris aluspõhimõteteni minna, siis prügi, olgu ta stange või kapiuks või murutraktori rehv, on selle inimese probleem, kes selle poest ostis. Kui vaja, siis sõidabki sellega linna teise otsa või kuhuiganes. Suhtumine, et riik või KOV või mingi muu "keegi teine" peab kohe potiga kohale jooksma, kui härral junn kukkuma hakkab, on vale ja vastik. Ja eriti vastik on siin näpuga mingite "roheliste" poole näidata ning teha nägu, justkui teeksid prügi ära viies planeedile mingi hiiglama teene - sellest, et sa oma rämpsu sisse elusalt maetud ei saa, võidad eelkõige sa ise, planeedil on üsna ükskõik tegelikult.
https://www.reddit.com/r/backpacking/com..._by_train/
Millise suure ja ainuõige tarkuse järgi see aluspõhimõte paika sai? Miks see just poest kaupa ostva inimese mure on? Ja mitte kaupmehe? Või importija? Või tootja? Või rahva raha eest paigas oleva jäätmeringluse süsteemi? Või nende kombinatsiooni?
Loomulikult on inimese asi mitte paska maha loopida või metsa viia. Aga kui meie oma raha eest loodud süsteem aktiivselt pannakse vastu töötama normaalsele jäätme kogumisele, siis tuleb vait olla ja edasi teenida? Miks on ok panna suurde rehve täis konteinerisse tausta autorehve ja aga tsiklirehvi sinna panna ei või? Milline loogiline põhjus peale bürokraatia seal taga on? Mida see tsiklirehv seal konteineris siis ära reostab?
Iga klouniga ei jõua ka vaielda..
aga rohkem teemasse ka - eelmise nädala lõpus sattusin lugema Tartu jäätmejaama hinnakirja, sest jäi silma, et seda uuendati. Ja ohhoo, üks asi oli hoopis odavamaks läinud, mitte kallimaks. Nimelt mitte-komplektsed külmikud. Nende ära andmise eest tuli tasuda varem 13 euri tk eest, kui nüüd oli linnavalitsuse lehel jäätmejaama hinnakirjas hinnaks 0,1 eur/kg. Mis on märgatavamalt odavam.
Mul tuli meelde kohe kaks põõsas vedelevat külmiku jäänust, mis on on mulle ammu silma jäänud ja otsustasin, et linna sõites viskan peale ja viin ära, kui nii odavalt ära saab klaarida. Jõuan jäätmejaama ja tüübid hakkav käsi kokku hõõruma, et kallis kaup ja annab ikka kinni maksta sellist lõbu. "No mis mõttes?"
Näitavad siis näpuga seina peale ja seal on hinnakirjas on hoopis kirjas, et nüüd on 14 euri tk need külmikud. Paar korda ikka uurisin neilt, et kas nad on kindlad endas, aga noh, nende juhised tulevad neile ülevaltpoolt ja nii on.
Maksin siis kinni selle nalja ja hea küll. Aga kriipima jäi ja kirjutasin linnavalitsusse ka, et kuidas saab olla, et ametlikul lehel on üks hind ja kohapeal teine. Minu puhul on vahe 28 euri vs maks 5 euri.
Paar päeva läks mööda ja sain vastuse ka. Peab ikka odavam hind olema. Jäätmejaama tehakse uus plakat seina peale ja mulle maksti raha tagasi. Ilusasti küsisin, ilusa vastuse sain ka, mul pretensioonid puuduvad. Eksimusi ikka juhtub. Kõigil.