Õlu!! Õlu!! Õlu!!
#1

k6ik mis 6llega seotudSmile))

m6isted siis:

ÕLU- käärimise teel veest, linnastest ja humalatest pärmi lisandusel valmistatud vähese alkoholisisaldusega jook. Õlu oli arvatavasti esimene alkohoolne jook, mida inimene õppis valmistama.

Koostis
Humal - lad Humulus lupulus, väänduvate vartega rohttaim. Õlle pruulimisel kasutatakse humala emastaime õisikuid ehk nn \"humalakäbisid\". Peale maitseomaduste rikastamise aitab humal kaasa ka õlle säilimisele ning soodustab õllevahu teket.


Karamell-linnased - magusad, värvilt vasekarva linnased, mille kasutamine lisab õllele nii värvi kui aroomi. Soodustavad vahu püsimist.
Linnased - idandatud teravili, tavaliselt oder, aga ka nisu, mais, hirss.
Linnaseekstrakt e maltoosa - tume viskoosne vedelik, mis saadakse linnasemeski aurutamisel. Tarvitatakse enamasti koduõlle valmistamisel.
Maltoos e linnasesuhkur - vees lahustuv magusa maitsega aine, õllevirde oluline koostisosa.
Oder - lad Hordeum, põhiline õllepruulimiseks kasutatav teravili.
Pärm - täpsemalt pärmiseen, tekitab õlles käärimise, mille saadusteks on etanool ja süsinikdioksiid. Pruulimisel kasutatakse spetsiaalseid õllepärmikultuure.
Vesi - ülimalt tähtis komponent õlle valmistamisel. Vesi peab olema võimalikult puhas ja pehme.


Protsess
Meskimine - purustatud linnastele lisatakse vesi. Saadud meskit kuumutatakse, mille käigus tekib sinna maltoos. Tekkinud segu filtreeritakse ning saadakse virre.
Õlleraba - meski filtreerimisel järele jäänud linnasejäägid. Kasutatakse väärtusliku loomasöödana.
Keetmine - pärast meskist õlleraba eemaldamist saadakse virre, mida seejärel keedetakse koos humalatega. Keetmise eesmärgid on virde steriliseerimine, humala aroomide esile toomine ja ka virde puhastamine.
Jahutamine - keetmise järel õlu jahutatakse kiiresti, et välja setitada sinna jäänud mitte lahustunud osakesi ja vältida ebasoovitavate mikroobide arenemist.
Käärimine e fermentatsioon - virde keetmise ja jahutamise järel lisatakse sellele pärmi, mille elutegevus põhjustab alkoholkäärimise.
Pinnakääritus - Kasutatakse pärmi, mis käärimisel tõuseb õlle pinnale. Seda tüüpi õllede üldnimeks ingliskeelses traditsioonis on Ale.
Põhjakääritus - Kasutatakse pärmi, mis käärimisel vajub põhja. Sellisel moel kääritatud õllede üldnimeks on Lager.
Pastöriseerimine - õlle kuumutamine 60-80°C juures parema säilivuse tagamiseks.

Varuosad, uued ja kasutatud rehvid! maario@carbox.ee 5659502
Vasta


Sõnumeid selles teemas
Õlu!! Õlu!! Õlu!! - Autor: Chobram - 29-01-2005, 16:38 PM



Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne