Postitused: 3,763
Teemad: 114
Liitus: Jan 2003
Maine:
38
21-04-2025, 10:33 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 21-04-2025, 10:37 AM ja muutjaks oli
13piisab.)
Ma ei hakka Sterni mosu-teemat teemavälisega killustama - seega küsin siin: mis mõte on
viidatud video kepsude venitamisel? Kepsu roll on ju surumisjõu ülekandmine ehk siis vastupidine sellele, mida millegipärast testitatkse.
edit: vastus on äkki "klikkide korjamine", mida ma küsimust küsides lahkelt toetan?
Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Maine:
38
Just - see test taandub tegelikult lausa poltidele või nende keerme-osale. Pilli puhub aga küll - kui testitaks surudes, ei puhuks polt pilli ja oleks kepsude testimine.
Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Maine:
38
22-04-2025, 11:48 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 22-04-2025, 11:57 AM ja muutjaks oli
13piisab.)
Tegelikult ei määra venitavat jõudu siiski mitte teise silindri töötakti jõud ("rõhk") vaid nurkkiirendus. Ruutsõltuvus: on pöördeid 2 korda rohkem, on jõud 4 korda suurem.
Lasin juturobotil arvutada (allpool) ja andis täitsa usutava lahenduse, kuigi esialgu jättis kepsu massi arvesse võtmata. Kepsupoltide poolt vaadates "ripub" aga lisaks kolvile ka keps. All on juba parandatud versioon ehk kolb + "osa kepsust" (AI kippus ikka targutama ja ei kaasanud koostu tervet kepsu. Olen targem ja annan järele

).
Arusaamaks: tõmbejõu puhul taandub kolb+keps sisuliselt punktmassiks, mis on võntvõlli kepsusaale all.
Ehk siis survejõud keskmiselt väiksesel (kolb 80mm) vabalthingaval sisepõlemismootoril on suurusjärgus 40kN ja turbomootoril suurusjärgus 60kN. Ning tõmbejõud 7k rpm puhul ca 20kN ehk survest 2..3 korda väiksem. Samas nagu Allan tabavalt viitas, siis tõmbe-ahela nõrgim lüli on ju kepsupolt, mille ristlõikepindala on muust palju väiksem. Surve puhul on nõrgim lüli aga keps ise.
Postitused: 11,130
Teemad: 38
Liitus: May 2005
Maine:
140
22-04-2025, 12:15 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 22-04-2025, 12:28 PM ja muutjaks oli
v6sa.)
Oled kindel, et edasi-tagasi liikuva liikumissuunda muutva kolvi tekitatava dünaamilise koormuse surnud seisu läbimisel võib taandada labaselt väntvõlli vändaraadiusel ühtlaselt pöörlevaks massiks?
Ma mäletan natuke keerukamat rehkendust ülikooliajast
Maine:
38
Aga kui mäletad, siis räägi õige asjast. Või vähemasti komponentidest ja loogikast, mis on peamised: valem ilma arusaamiseta on lihtsalt mingi valem.
Olen kindel mina ja on ka juturobot - mis jõud seal siis veel olema peaks? Ning summeeruvad tõmbe puhul väntvõllil, mis koostu liigutab (tõmbab). Loogiline.
Postitused: 803
Teemad: 61
Liitus: Oct 2008
Maine:
10
760g kolb tekitab tõesti 7000RPM korral ~18kN jõudu ja kui kedagi peaks huvitama, siis 10000RPM-iga ~37kN.
Do'nt panic
Postitused: 4,605
Teemad: 39
Liitus: Sep 2009
Maine:
57
Tsitaat:Mida tugevam on rõhk tööd tegevas silindris, seda suurem on ka venituskoormus sisselaskefaasis olevas silindris asuvale kepsule.
Neid rõhkudest tekkivaid jõude tasandab, ega lase liig suureks kasvada kepsu venituse suunas üks vidin, mida kutsutakse hoorattaks. Mida raskem ja suurema läbimõõduga, seda väiksem on survetaktis tekkiva jõu ülekanne sisselasketaktis olevale kepsule venituseks. Kiirenduse osakaal on väiksem ja põhijõud on vända pöörlemise tekitatu. Kui aga hooratas puudub sootuks, siis on pilt teine.
Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу.
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Postitused: 727
Teemad: 73
Liitus: Apr 2005
Maine:
8
Kas suurematel pindadel, kus vähe segavaid elemente, poleks alternatiiv 3-4 nurkne heinaketas? Kulu kütusele väiksem, töö kiirem ja puhtam. Lamandunud ja risti-rästi heina on kettaga kehvem niita, aga jõhviga on pusimist sama palju lõpuks. Kus vähegi kannatab, lasen ise kolmnurkse võsakettaga, mis eelnevalt korralikult teritatud.