Strycki mootor

(21-04-2025, 10:02 AM)nastik Kirjutas:  Plaan B on lõpetada teise silindri keevitamine. Kõik kellega olen selles suhtes konsulteerinud on soovitanud sellega mitte tegeleda, et olevat võimatu. Muidu malmi saab keevitada küll aga silindri veesärgis on sellised pinged, mis vähimagi vale või ka õige liigutusega mõra sisse tõmbab. Kinnitan, et neil on õigus. Ma ka ei soovita sellist tööd kellelgi alustada. Samas vahel ikka natuke nokin selle kallal natuke lihtsalt selle pärast, et võimatud asjad mulle meeldivad. Ja mõrad saab ju lahti faasida uuesti kokku keevitada Smile Vahepeal sai siiski sellest paberõhukeseks kulunud seinast villand. Lõikasin välja ja tegin 3mm terasest uue. Sellega muutus asi juba palju paremaks.

Tuleb meelde mingi seilamise kohta käiv ütlus, et tähtis ei ole mitte sihtpunkti jõudmine, vaid teekond sinna.
Vasta

Veesärgiga tasub meeles pidada et mingit survet sinna ei teki. Niiet väiksed mõrad pole eriline probleem.
Vasta

(21-04-2025, 15:53 PM)Raudpats Kirjutas:  
(21-04-2025, 10:02 AM)nastik Kirjutas:  Plaan B on lõpetada teise silindri keevitamine. Kõik kellega olen selles suhtes konsulteerinud on soovitanud sellega mitte tegeleda, et olevat võimatu. Muidu malmi saab keevitada küll aga silindri veesärgis on sellised pinged, mis vähimagi vale või ka õige liigutusega mõra sisse tõmbab. Kinnitan, et neil on õigus. Ma ka ei soovita sellist tööd kellelgi alustada. Samas vahel ikka natuke nokin selle kallal natuke lihtsalt selle pärast, et võimatud asjad mulle meeldivad. Ja mõrad saab ju lahti faasida uuesti kokku keevitada Smile Vahepeal sai siiski sellest paberõhukeseks kulunud seinast villand. Lõikasin välja ja tegin 3mm terasest uue. Sellega muutus asi juba palju paremaks.

Tuleb meelde mingi seilamise kohta käiv ütlus, et tähtis ei ole mitte sihtpunkti jõudmine, vaid teekond sinna.
Kui ma purjeka tüürimees sain olla siis omanik ikka noomis et pigem aeglaselt ja õiges suunas kui kiiresti ja vales suunas
Vasta

(21-04-2025, 19:04 PM)Taaviw126 Kirjutas:  Veesärgiga tasub meeles pidada et mingit survet sinna ei teki. Niiet väiksed mõrad pole eriline probleem.

Survet sinna ei teki, see on õige. Aga temperatuuri kõikumised tekivad mootori töötamisel/seismisel. Ja temperatuuri kiirest muutumisest tekivad pinged, kuna keevise materja paisub teistmoodi, kui algne malm. Ja need pinged tekitavad tõenäoliselt pragusid. Kui Kass seda foorumit loeks, siis ta siia ka kirjutaks, et pinged on seotud elektriga ja eriti ohmudele on olemas teooria: Ohmi seadus määrab kindlaks pinge U, voolutugevuse I ja takistuse R vahelise seose. Võibolla see tõesti ei ole seal veesärgis ei surve ega ka pinge, aga fakt on see, et temperatuuri kõikumised kipuvad need keevitatud kohad uuesti ära lõhkuma.
Vasta

Vb aitab lõõmutamine...
Vasta

Enne keevitamist olen soendanud ahjus 300 kraadini ja hiljem pannud sinna ahju tagasi aeglaselt jahtuma. 
Aga see on tõsi jah, et ma võtan seda kui õppe- ja enesearenguprojekti. Hetkel tundub, et mõradest saan lahti aga kõikide pisiaukude täitmine tundub kahtlane. Elektroodiga on sellist auku šlaki tekkimise tõttu üldse keeruline täita ja keerukus suureneb malmiga olulisel määral. 
Temperatuurimuutuste pärast veesärgis ma eriti ei muretse. Kuna seal on vesi sees siis üle 100 kraadi see minna ei saa. Pigem kartsin, et  Wico möll raksamisel, midagi ära lõhub. Käisime vahepeal külas Alar Hundil Pärnu kandis tema mootoreid ja projekte vaatamas ja ta rahustas, et see raksatus siiski nii hull ei ole ja tema käes oleval mootoril oligi taktmagneeto kinnitus veesärgi küljes tikkpoltidega. Sellest saime ka kindluse, et ise poltkinnitusega edasi liikuda. Aga viletsat keevitust võib hiljem veel korrigeerida veel teiste mulle seni tundmatute tehnoloogiatega nagu keretina ja alumiiniumjoode.

Alar uuris ka enda käes oleva originaalkonditsioonis säilinud mootori värvi. Õige originaal tundub olevat RAL3005

Vasta

Teoorias peaks lõõmutamist pärast keevitamist tegema. Malmi puhul vist kuumutatakse detail 550 kraadini ja hoitakse nii mitu tundi.
Aga no see läheb ülemõtlemiseks ära. Lihtsam on hiljem mingit lekkepeatajat vms veesärki visata ja asi korras. Ja samas palju tal ikka käia lased. Ma olen neid ilma veeta ka käitanud kümneid minuteid.
Vasta

Pragu malmis saab ka üsna edukalt kõvajoodisega paigata muide, ei pea keevitama.
Ise olen väiksemaid detaile parandanud hõbejoodise ja Brazetec H pastaga kasutades tavalist gaasipõletit.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne