(21-07-2023, 07:14 AM)DevilDeVille Kirjutas: (21-07-2023, 06:31 AM)raulex Kirjutas: Kui keegi siin tulevikus suurema kütusekuluga autode kasutamisele "äriplaani" ehitab, siis tasub meenutada, et tulemas on kvoodikauplemissüsteem mootorikütustele ETS 2.
Seda siis juba EL üleselt ja absoluutselt vahet pole, mis valitsus siis meil riiki juhib.
Pärast ETS 2 kehtestamist (summaarne maksusumma Eestis tuleb igal juhul üle 120 miljoni aastas) automaks kaotada või oluliselt vähendada on igati loogiline otsus. Mis erakonnad seda teevad, polegi nii oluline.
Senimaani aga tasub arvestada, et aktsiise märkimisväärselt tõsta ei saa ja automaksule täna sisuline alternatiiv puudub.
a) Vajadusel ehitan oma äriplaani kasvõi puugaasigenekale. Valikuid on veel.
b) Maksu kaotamine on selleks ajaks pehmeltöeldes vähetõenäoline, kuna need, kes on "õigustatud" maksumaksja raha saama, on selle raha juba äraplaneerinud.
c) Automaksu sisuline alternatiiv on selle mittekehtestamine. Enam sisulisem ei saagi olla.
Kui nüüd heietada sellest 120-st miost, mida sodoomid autoomanikke koinides koguda plaanivad, siis miskipärast pole avalikkusesse jõudnud näiteks selline episood, kus ühe ametnikuhinge "osavus" pani värskeimas vastuvõetud RES-is ühe ministeeriumi eelarvereale 100+ miljonit lisaks ja nüüd käib kantseliidikõnelejate hõimus vaikimisvõistlus lootuses, et see kunagi ilmsiks ei tulegi. Vot sellised lood on meil eelarvetasakaalu ja muude hobuseunenägudega.
Olen 101% päri, et tulekski lähtuda punktist C.
Argumendid selle kehtestamiseks on eriliselt ajuvabad ja siin polegi midagi arutada!
Eriliselt ajuvaba on veel mõte maksustada seisvat mootorsõidukit.
Väited, et reostab ei päde selle õigustamiseks ja pole ka selles kavas keegi suutnud tõestada et see nii oleks võrreldes sellega kui need nüüd ära lammutada.
Tahate neid peedistada kes hoiavad oma sõidukeid sobimatult avalikus ruumis siis tehkegi seda.
Maksan maamaksu ja kas ning mida ma oma kinnistul säilitan pole kellegi asi seni kui selle mõjud ei ületa neid piire.
Samahästi võiks maksustada puuriita, jalgratast, viljapuid..mida iganes sel juhul.
Selle mõtteviisiga, et ah kannatan ära selle 30 eur aasta siis ma ütlen juba ära mis juhtuma hakkab.
Esimene aasta laekub see maks rohkem kui planeeritud aga järgmine aasta teevad inimesed oma järeldused ning skeemitavad oma sõidukid ära ja arvake mis siis juhtub?
Maks ei laeku enam oodatud mahus ja vaja on...maksu tõsta ning me hakkame maksma juba 50 eur aasta, mis on juba justkui teine tehnoülevaatus aasta jooksul!
Kolmandal aastal on sõidukeid juba piisavalt vähe ja maks tõuseb veel olles nüüd juba 70 eur aasta!
Kes aga autost loobusid?
Loobus mu naaber näiteks kes käis Uugametsast linna tööle ja tal on nüüd rohkem vaba aega, ta viib end kurssi erinevate toetuste saamise võimalustega ning ta hangib omale puude ja hakkab saama sedasama raha mis ta enne töötades sai...
Ühesõnaga nagu jutt konkreetseks läheb on vaja võtta plakatid ja munad ning minna linnust piirama.