Otsin: Kodus kasutamiseks veetaimede niiduk

Tere head kaasfoormulased.

Ilmselt ma ei ole ainuke foorimalne kellel mure.
Mul on suhteliselt suure läbijooksuga  tiik/järv.
Selle põhjas on omajagu maakütte torusid.

Kahjuks on viimastel aastatel taimestiku kasv tiigis oliloselt kasvanid.

Otsin masinat seadet voi infot kuidas saaks ise sellega tegelda.
Teenust sisse osta ei soovi.
Ise sirbi ja vikatiga ka ei viici enam.

Häid ideid ootama jäädes 

Remo

Pehmemööbli müük ja tootmine. Naturaalse mööblinaha müük 
CNC lõikus
Kaubavedu:tagaluuk,kaubik,madelkraana
5235128
Vasta

valgeamuurid?
ise pole peale vikati muud proovinud.
nalja pärast katsetaks vana trimmerit ja rohunuga päramootorina  Big Grin
Vasta

Aastal 2008 kohtasin latgalite maal säärast udulõikurit, mille tööorgan vettelastuna võiks teha seda, mida otsid. Su tiik võib sellise masina jaoks jääda väikseks aga ehk leiad mingit inspiratsiooni.

Maasturite hankimist Ukraina sõjaväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

https://weedersdigest.com/aquatic-weed-c...mwRPMt6Pcx

Siit midagi eeskujuks võtta?

Kunagi sai kettite otsas niiduki latti lohistatud paadijärgi.
Vasta

Kõige mõistlikum kalad tiiki pista, Toimetavad nagu robotniiduk kuival maal.
Vasta

(08-06-2025, 21:42 PM)allud Kirjutas:  Tere head kaasfoormulased.
...
Mul on suhteliselt suure läbijooksuga  tiik/järv.
Selle põhjas on omajagu maakütte torusid.

Kahjuks on viimastel aastatel taimestiku kasv tiigis oliloselt kasvanid.
...

Ülajooksult tuleb rohkem toitaineid, kui varem Sad Uuri, kas on kuhugi ülespoole tekkinud mõni uus septik või on kogumismahutisse kukkunud paigaldamisel raudkang. Korduvalt... Võid kiigata ka põllumeeste toimetamisi: metsatagustel põldudel kiputakse vahel sikku tegema.

Kalad on variant, kui läbijooks võimaldab neid tiigis hoida.

Niidukitega majandmine on töömahukas, sest niidetud hein tuleks ka tiigist minema vinnata nii kaugele, et nõrguvad toitainerikkad veed  tagasi ei voolaks.
Vasta

Kunagi proovitud trimmerit paadimootorina kasutada ja vesi läks reduktorisse ja sinna projekt jäigi....
Muidu tiike järvi niidavad teenusena paadist,paadi parda küljes õhus mootor ja kaigas läks vette ja vees oli miski lattniiduki sarnane asjandus.Aastat 3 äkki tagasi niideti kehtna paisjärve rohust sellise aparaadiga.Minu arvates oli see mõtetu tegevus kuna niitis suht veepinnal,järve üldilme muutus kenamaks,aga ujusid ikka rohu sees...
Vasta

Kui sügaval need maaküttetorud on? kas midagi läbi tiigi tirida ei kannata?

Maasturite hankimist Ukraina sõjaväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(09-06-2025, 15:39 PM)isandpauk Kirjutas:   kas midagi läbi tiigi tirida ei kannata?

Toetan, see on mõtte moodi mõte!
Ujuki(te) alla riputada hiigelkamm, mida saaks vintsi või autoga otse kaldale tirida. Mingisugused mõõdud veekogust ja paar pilti oleks projekteerimisel/nõustamisel suureks abiks.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Midagi sellist ehk: https://www.mitre10.com.au/makita-36v-18...m-un490dwb
Otsisin ka kunagi sellist seadet taga, kui ei eksi, siis lätlased tootsid paadi külge kinnitatavat lõikurit, mis olemuselt oli hekilõikuri sarnane, hetkel ei suutnud enam leida.
Esivanem kunagi keevitas kahest lattniiduki teras kokku kolmnurkse seadme, milles viisime paadiga järvele ja traktori vintsiga kaldalt tõmbasime. Ega ikka ei töötanud küll või siis oli piisavalt ebamugav. Kui tiigi mõlemalt kaldalt ligipääs ja pind pole ilmatu suur, töötaks ehk paremini.
Vasta

(09-06-2025, 13:16 PM)v6sa Kirjutas:  Kalad on variant, kui läbijooks võimaldab neid tiigis hoida.
Ei õnnestu kalade pidamine läbivooluga tiigis, ärge küsige, kust tean  Toungue 
Kinni kasvab eduliselt, vahepeal vesirotid ja koprad tegid juurimistööd hundinuiade jms seas.
Vasta

(09-06-2025, 18:41 PM)Marko Kirjutas:  
(09-06-2025, 15:39 PM)isandpauk Kirjutas:   kas midagi läbi tiigi tirida ei kannata?

Toetan, see on mõtte moodi mõte!
Ujuki(te) alla riputada hiigelkamm, mida saaks vintsi või autoga otse kaldale tirida. Mingisugused mõõdud veekogust ja paar pilti oleks projekteerimisel/nõustamisel suureks abiks.
Ka mina arvasin, et too on igavesti hea mõte. Laenasin äkke, parkisin vintsiga masina tiigi vastaskaldale ja vajutasin puldil nuppu. Lohises äke läbi tiigi tulemusega null. Lihtsalt ei kaevu maasse. Katsel kaks lisasin äkkele massi u. 105kg. näol ehk seisin ise peal. Tulemus taas null ja ujumisoskust oleks peaaegu vaja läinud. Kolmanda korra järel andsin loobumis võidu. Kuna tiik mul väike kasutan nüüd taas vana head käsivikatit. No nii, et iga kord kui lavalt tiiki hüppad keerutad ka pisut vikatit.
Vasta

Mulle tundub, et päris palju puhub pilli orgaanika lisandumine tiiki. Lehed puudelt, needsamad veetaimed mahaniidetuna...
Tiigipõhi ajapikku üha mudasem, uutel taimedel järjest rohkem toitu....
(üldistades ühe tiigi põhjal, mida 15 aastat tarvitanud ja hooldanud)
Vasta

Tundub uskumatu, et mingit rasket jurakat vette visates ei õnnestu kasvusid välja tirida. Ükskõik, mille mina vette viskan, tuleb see asi tagasi üleni vetikatega kaetult.
Võibolla kasutate vale sööta? Ämmaga pidavat alati näkkama.
Kui läbivool on tugev, siis võiksid teha seda, mida sulle tehakse - saada need toitained allavoolu. Variandid plaani teostamiseks oleks L kujuline toru päramootori vindi otsa, mis suunab vee alla või kasutada mingi jeti jugakäiturit. Saad nii koos mudaga toitainetest lahti.

Vasta

Vb mingi varrega hekilõikuri taoline asi, millele panna piiraja, et mudasse ei läheks. Proovisin ka kettaga võsalõikurit aga takistus on nii suur, et võsaketast pöördesse ei vea.
Vasta

Hei, jagan sama muret, on läbivooluga suurem tiik. Kaks korda olen viimase 20a sees tühjaks pumbanud ja ekskavaatoriga süvendada lasknud. Maakütte torusid ei ole julgenud just selle pärast panna, et siis olen sama probleemi ees mis teemaalgataja. Lisaks rohemassi vohamisele täitub väga kiiresti ka mudaga ja vaikselt mõtlen, et mida siis järgmiseks proovida. Ekskavaatorit kolmandat korda peale ei saa saata, kuna ligipääsu enam pole. Hetkel kasutan nööri küljes oleva suure reha viskamise meetodit, millega saab küll veepinna ilusamaks, aga setteid tuleb järjest juurde. Siiani on silma jäänud sellised lahendused (lihtsamalt keerulisemale):

1. visatavad, lohistatavad asjad ("pond rake" image search annab piisavat ideid)
2. lõikavad asjad, vikatid jne. nt. https://vassklippare.se/
3. mudapumbad, näiteks ukrainas teevad spets otsikuid kahe pumbaga süsteemi jaoks http://www.bagermaster.club/
4. rootsi lahendus, ühe mootoriga - https://muddra.se/
5. vaakumpumbaga - https://slampump.se/

Edasi on juba https://truxor.com/ teema ja läheb DIY kontseptsioonist pikalt välja. Kui kellelgi on veel ideid või kogemusi jagada, jälgime huviga!
Vasta

Head kaasamõtlejad ja kannatajad.

Selgitan siis täpsemat olukorda.

Tegemist on pais/tiik/jõgi/järv mis iganes nimega me seda nimetada tahame. 

Mure selles, et veekogu lõppeb paisu ja hüdroturbiini lüüsiga. Tiiki sisse tulek on vaba seega kalade kasutamine võimatu.
Kas ujuvad suurde järve ülessevoolu  või lähevad läbi lüüsi ja turbiini alla.

Nagu kirjeldatud sai siis põhjas on päris mitu kilomeetrit maakütte toru seega visatavad vikatid ei ole teema.

Olen varasematel aastatel  käsitsi ujudes neid välja kakkunud ja vikatiga püüdnud niita. Isegi sirpi olen kasutanud. Need lahendused võiks siiski eelmisse sajandisse jääda. 
Lisaks sai ka höövli teradest tehtud reguleeritav nö vikat paadi kõhu alla.- Kahjuks ei jõua aku mootor ja sellise kiirusega taimede peale sõita et toimuks lõikamine.

On endalegi silma jäänud Makita teleskoop heki lõikuri vars.

Sellele peaks saama ju aku trelli otsa panna ning siis paadile mingi abirakisega külge kinnitada. 

Võiks olla soodne ja toimiv lahendus olla. Kuid mis on ohud? Kas peale niitmist see otsik õhuga ära puhastada piisab?  Või peab reduktri igakord laiali võtma? Veekindel ilmselt see ei ole ju.

Kaasfoorumalse azure poolt pakutud lingil   https://vassklippare.se/ ongi nagu õige asi. Hind ei tundu õiglane kui vajadus 3 korda suvel niita. 

Ehk tuleb veel kellegil mingi hea idee.

Pehmemööbli müük ja tootmine. Naturaalse mööblinaha müük 
CNC lõikus
Kaubavedu:tagaluuk,kaubik,madelkraana
5235128
Vasta

(10-06-2025, 10:57 AM)Laurimetall Kirjutas:  Vb mingi varrega hekilõikuri taoline asi, millele panna piiraja, et mudasse ei läheks. Proovisin ka kettaga võsalõikurit aga takistus on nii suur, et võsaketast pöördesse ei vea.

üks lahendus.
videos mingi 7 minuti peal läheb vette ja veealla
pidavat olema veekindel

https://www.youtube.com/watch?v=vWz4hB9sMoU
Vasta

Tiigiga kogemus puudub aga....
Kas mingi geotekstiil sinna põhja laotada ja see ei lase taimedel juuri kinnitada põhja mudasse. No ei tea kui ise proovinud pole. Äkki keegi on proovinud!

Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу. 
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Vasta

(11-06-2025, 09:31 AM)allud Kirjutas:  On endalegi silma jäänud Makita teleskoop heki lõikuri vars.

Sellele peaks saama ju aku trelli otsa panna ning siis paadile mingi abirakisega külge kinnitada. 

Võiks olla soodne ja toimiv lahendus olla. Kuid mis on ohud? Kas peale niitmist see otsik õhuga ära puhastada piisab?  Või peab reduktri igakord laiali võtma? Veekindel ilmselt see ei ole ju.

Mul on selline: https://www.makserv.ee/toode/akuhekiloik...0wz-akuta/

Kahjuks ei tea, kas sellise teraga seadet mõeldi aga nii palju saan kinnitada, et rohtu see aparaat eriti hea meelega ei söö. Libled jäävad terade vahele, hakkab katkuma ja kipub ummistuma. Karta on, et vee sees ei toimi samamoodi. Puitunud rohtu jah võtab küll.

Mul on ta traataia alt/kõrvalt võsa laskmiseks. Kui paksemad rohutukad ette jäävad, peab üsna aeglaselt liikuma, siis saab hakkama kuid selleks tööks ta siiski mõeldud pole.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne