Mazda kastika tulede lüliti sain korda. Seal valges karbis ei ole midagi muud kui sild ja vahetasin kuulide all vedrud tugevamate vastu. Seda suures osas põhjusel, et suutsin ühe vedru ära kaotada. Igatahes peale seda toimus lülitamine testriga mõõtes normaalselt. Küll aga selgus, et tulede juhtmestikku on pandud lisarelee ja selle korrastamisega ei jõudnud enam tegeleda, sest päev sai otsa ja auto sõitis käest minema.
Uus gene sai ka peale. Nüüd laeb ka tühikäigul, muidu laadis ainult kõrgetel pööretel ja läks soojaks.
Vivaro mootori osas sain targemaks, sest konsulteerisin spetsialistiga, kes ametlikult neid pihusteid eemaldab. Ma olen nüüd suvi otsa erinevate eraldusõlidega pihusteid leotanud ja vahel pneumotõmbajaga proovinud kas tuleb? Mingeid edusamme selles osas ei ole. Sain selle mootori kohta teada sellised faktid:
1. Kuna pihustid on augus siis vesi poeb sinna vahele, aurustub ära ja alles jääb katlakivi, mis paakub kinni. Seega võidelda ei tule mitte rooste vaid katlakiviga kui tahta kätte saada. See seletab ehk natuke, miks eraldusõlid ei ole töötanud mitte üks raas.
2. Pihusteid saab kontrollida mõõtes pistikust takistust. Peab olema 180 kΩ . Üle 150 kΩ on OK. Kui on vähem siis on pihusti pekkis.
3. Minu hangitud mootoril on teised pihustid takistuse mõistes OK aga esimene, millel pihusti polt puruks oli keeratud ongi katki.
4. Kui pihustid on nii kinni nagu nad mul on, et poldid ka lahti ei tule peale paari kuud leotamist siis võib rahulikult ilma pihusti kinnituspoltideta ringi sõita. Spetsialist andis 99% garantii, et sõiduga need pihustid ka lahti ei tule. Oma hüdrotõmmitsaga suudab ta selle pihusti välja võtta aga ilmselt tuleb kolmes osas ja viimane ots tuleb välja puurida. Töö maksab sealjuures rohkem kui see mootor.
Lühidalt jõudsin järeldusele, et võtan selle mootori endale koolirahaks ja maksan selle ostmiseks kulutatud raha toetuskontole ning proovin leida korras pihustitega uue mootori. Ühtlasi proovin, kas sidrunhappega leotamine töötab katlakivi eemaldaja ja pihustite eraldajana paremini? Tõenäosust pean üpris väikseks, sest pragu, mille kaudu ta peaks pihusti ja ploki vahel mõjuma on siiski imepisike. Aga noh.. proovida võib.