Jaguar X-type 2.2D 2006 / Fordi diisel mootor käivitub sekundiks ja sureb välja

Vaatasin üle ja EGR ei rakendu käivitamisel. Kui oli ca 5 min kohapeal käinud, siis gaasi andes imevähe nullist erinevat näitu näitas (imelik graafik, max 655mm , liikus kuni 3m, juba sümbolid, mis täpselt nii, imelikud). Hetkel pole aega sooja mootoriga sõidu ajal üles võtta, mis EGR teeb.

Aga päris vea põhjus võib olla hoopis "Throttle Position Sensor" (gaasipedaali andur on APP ja ei puutu siia), see siis siibri teiselt poolt mõõdab asendit (ülalpool DPF lisaelektriskeemil olemas). Hetkel liiga külm ja pole aega kontrollida. Müüakse kogu EGR kolakat kõigi anduritega (ka MAP) päris krõbeda hinnaga alates 140€ (säästlik) kuni 320€. Jaguari tarkvara ei anna mulle mingeid selle osaga seotud parameetreid, mida jälgida.

Miks EGR pimedaks tehti, võimalik, et juba Hollandis, no mitmeid põhjuseid ja ega ise ka teda väga taga ei igatseks, hakka iga kahe aasta tagant kogu sisselaset puhastama (peale auto ostu eelsüüte küünlaid vahetades puhastasin). 

Täna poeg tegi 90Km sõidu ja kõik toimib, veakoode pole.

Vasta

Ma nüüd vabandan ette ja taha, et ei ole riigikeeles.

EGR-i mõte

Olen üsna veendunud, et tehnikale ei ole külge keeratud mittevajalikke detaile. 
Sai lapse konkreetne X-Type korda tehtud, ja minuarust on see auto väga meeldiva dünaamikaga.

Matemaatika ja mehaanika, see on puhas rassism, diskrimineerimine ja valgete ülemvõim
Vasta

(23-01-2026, 20:05 PM)M.R. Kirjutas:  ...

Olen üsna veendunud, et tehnikale ei ole külge keeratud mittevajalikke detaile. 
...

Kogu austusega, see kodanik ei tundu just silindristoimuva ringprotsessi ja eriti selle efektiivsust piirava jääksoojuse probleemiga väga tuttav olema? Mõned muud "juhuslikud" ülenurgalaskmised kriipisid ka kõrvaSad

EGR (ja kogu muu "saastekontrolli atribuutika" on siiski mootorite küljes vaid ja ainult suurlinnade õhu hingamiskõlbulikuna hoidmiseks. Mida see üsna hästi teeb mootorite ressursi vähenemise, hulga täiendava kola kaasavedamise ja silindris toimuva ringprotsessi halvendamise hinnaga. Selle sulgemine teeb mootorile head, aga kuivõrd erinevate mootorite tarkvaras on erineval hulgal seosed, siis neid eemaldamata läheb mootori juhtimine rohkem või vähem lolliks. Analoogselt paljude mootorite sisselaskekanalites toimetavatate pöörisklappidega (swirl).

TPS on gaasipedaali asendiandur. See näikse toimivat, kuivõrd muidu ei sõidaks ka. Sinu pildil on sisselaskes olev liblikas, millega sunnitakse mootor heas koostöös EGR klapiga rohkem läbitöötanud gaase ja vähem värsket täidet sisse imema. Ma sügavalt kahtlen, et selle anduri signaal või selle puudumine suudaks tekitada siin teemas mureksolevat käivitumisjärgset suremist... Kogu saastekontrolli kola on külma mootori käivitumise järel esimesed XX sekundit vait ja trambib juhtimiskeskusesse sitaste kirsadega sisse alles mootori soojenedes.
Vasta

Englismannidel on omamoodi huumor dislade puhul, TPS on just selle liblika / siibri asendiandur, juhtme värvid klapivad, mitte gaasipedaali andur, mis on APP (Accelerator Pedal Position) suisa kolme potensiomeetriga. Kirjutasin nii, et vastaks elektriskeemile, mille lingid varasemalt lisasin.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne