(19-08-2020, 22:57 PM)rocker Kirjutas: See "junn" on nagunii EE-sid täis ja mõned mendelejevid pealekauba .... Loota võib, et hauas ei helenda...
Vaatasin täitsa huvipärast järgi, et mis need väidetavad EEd-d ja mendelejevid siis ka on, mis hauas helendama panevad: (
Link)
E450, E451- fosforisoolad-mineraalained.
E301-C-vitamiini sool, antioksüdant.
E621- naatriumglutamaat- sool. Leidub ka nt. juustus ja tomatis.
E575- happesuse regulaator, orgaaniline ühend. Leidub nt. mees ja viinamarjades.
E120- putukatest tehtav värvaine.
E250- sool, mida kasutatakse botulismibakteri vältimiseks.
Midagi inimesele halba (piisavas koguses on kõik surmav, nt. ka vesi
6 liitrit korraga juues) või helendama panevat mina nagu küll ei leia.
Lisaks selgub Tõmmu vorsti näitel, et ka mesinikud ja mahetomatikasvatajad peaksid aususe mõttes oma toodetele E575 ja E621 peale märkima.
Samamoodi koduvorsti valmistaja võib enda teadmata kasutada e-ained, nt. kasutab Pan-soola (
Selveris). Sealsed nahhaalid on jätnud tootelehel E-ained märkimata: kaaliumkloriid (E508), magneesiumsulfaat (E518) jne. Teisel jodeeritud soolal on e-ained ilusasti välja toodud:
sool nr. 2
Koduvorstivalmistajal on vaba voli märkida oma tootele, et mida ta oma vorsti sisse pani. Samas suurtootja peab kõik nõuetekohaselt peale märkima.
Kardan, et koduvorsti tegija kaldub teadmatusest või kavalusest pigem sinna mesinike ja tomatikasvajate poole, kes ka vaevalt oma tegelikke e-ained tootele/saadusele märgivad.