(10-01-2010, 01:49 AM)oldmoped Kirjutas: Oled Sa endas ikka kindel?
Nimelt ei ole Rootsis sellenimelist jalgratast kunagi toodetud!
... aga on olemas Scania, Scan Sport ja 7 Skandiat.
Jah, oli näpukas, ongi SKANDIA muidugi
Nüüd on silt ka näha, enne oli aadress vale.
Aga... mis jalgratastesse puutub, siis viimasel ajal ei ole ma enam milleski kindel. Mida rohkem olen ma "koli" kogunud ja selle päritolu uurinud, seda enam süveneb minus arusaam, et kuni 1930ndate teise pooleni müüsid siinsel turul "välismaa" jalgrattad. Aga kuna osi oli maksude osas odavam sisse tuua kui valmis rattaid, siis oli Eestis mustmiljon pisitootjat, kes varustasid oma toodangu kõlavate inglise jt maade nimedega. Ja loomulikult müüdi seda nende riikide toodangu pähe! Pühaks ei peetud ka siltide "Made in xxxx", "Xxxx made" vms kasutamist, st ma kardan, et selliste siltide olemasolu ei tähenda midagi. Muidugi jah, üsna valmis osad toodi paljudel juhtudel sisse (raamid, rattad, sadulad jms).
Mõned näited:
- Minu käes on uhiuus kasutamata silt, millel on kirjad "FRANCE. Made in French". Tõenäoliselt neetis seda keegi siinne väiketootja oma raamile. Ja vaevalt oleks sealmaal hakatud kirjutama vigases keeles (õige on Made in France).
- Silti "The Lion Cycle" on olnud nii kirjadega "Estonian made" kui ka "British made". Ei usu mina, et ükski neist siltidest Albioni saarel käinud on...
- Mul on üks Royal Enfield, millel on taga... NSU vabajooks ja keskel kolme ilusa suurtükiga rõngaga ketiratta asemel tavaline Saksa 60ne "viisnurk". Kuigi on võimalus, et keegi on siinmail ratast ümber teinud, on siiski usutavam, et keegi importis Enfieldi valmisraame ja komplekteeris need osalt Saksa detailidega.
Kas selliseid "fookuseid" tehti ka Rootsi rataste puhul, seda ma kahjuks ei tea. Aga vaadates tollaseid müügireklaame, kus pakutakse rattaid kvaliteetsetest Rootsi osadest, ei saa seda välistada.
Sorry, et enamik jutust OT, aga silmaringi peaks see laiendama.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel