automoto.ee foorumid

Täisversioon: Metallipuuride teritamine
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Deus, tunnistan et ei ole tegu pooltõdede supiga juutuubist, see on juba väljakujunenud haigus. 
Aga siiski, sinu subjektiivne arvamus X50CrMoV15 versus DC53.
Mina isiklikult arvan, et DC53 kõvadus noana võiks olla seal HRC 58 kandis.
Teemasse kah sootsiumi soovil.
Vabandan ette, et ei ole riigikeelne, need kes saavad aru tõlgivad neile kes ei saa aru.
Raamat on trükitud ~1987 aastal, mõned asjad on kaotanud aktuaalsuse, mõnedele asjadele on vaja leida kaasaegsed vasted aga
loodan,et üldjoones peaks pildi ette andma.

[attachment=95960]


Üldine abrasiivist

[attachment=95943] [attachment=95944]

Konkreetselt abrasiivist

[attachment=95945] [attachment=95946] [attachment=95947] [attachment=95948] [attachment=95949] [attachment=95950] [attachment=95951] [attachment=95952] [attachment=95953] [attachment=95954] [attachment=95955] [attachment=95956] [attachment=95957] [attachment=95958][attachment=95959]

Puuride teritamine

[attachment=95961] [attachment=95962] [attachment=95963] [attachment=95964] [attachment=95965] [attachment=95966] [attachment=95967]
Tänud materjali ja vaeva eest. Igaüks ei viitsiks 25- e pilti üles panna. Õnneks või kahjuks suutis "võitmatu armee" üsna ruttu selgeks õpetada keele, mida pedagoogid ei suutnud kümne aastaga. Tegin omale kausta ka igaks juhuks, mine tea, äkki kaob kellegi kustutamistuhinas ära siit.
Deus, saan ma õigesti aru, et sa kannad kaasas/autos vähemalt 11 erinevat nuga ja väidad, et leiad kõigile kasutuse? Pluss kodus olevad.
See on tõesti haigus juba ja mitte kergekujuline Big Grin
(13-01-2023, 10:23 AM)Peeter2 Kirjutas: [ -> ]Deus, saan ma õigesti aru, et sa kannad kaasas/autos vähemalt 11 erinevat nuga ja väidad, et leiad kõigile kasutuse? Pluss kodus olevad.
See on tõesti haigus juba ja mitte kergekujuline Big Grin
Sa ei tea kunagi, millal sul head nuga vaja läheb, nagu ka head viili, millega puuri teritada...
OT lõpp.
Jeebus, isegi minul, kes ma elan linnas, metsas karu taga ei aja, kalal ei käi ja millegi poolitamise vajaduse puhul mõtlen eranditult esimesena relaka peale, on nädala lõikes kasutuses 7 nuga. Hull probleem ikka, tööriist nagu iga teinegi.

Noateema võiks olla küll jah, ma olen ka mõelnud, et paneks väikese ääsi kokku ja sussitaks natuke - jah, kindlasti teen seejärel kõik valesti ja kõveralt ja kallilt ja lollilt, aga oma koopas oma tera valmistamine on selline ürginimlik rituaal, mida oleks tore lihtsalt elamuse mõttes järgi proovida.
Leidsin ka oma puuriteritamise abinõu üles, on kunagi ammu soetatud kohalikust kaubandusvõrgust. Maksis ~20raha äkki.
Kirja järgi 3-19mm puuridele. On selline tiba vedel nagu need pilude asjad ikka, aga puuri teritab ära.

[attachment=95979]
Salute!
Mul on ka üks nuga, või oli see oopis väits, ei määleta!
Mooooderaaator, või kes ta siin ongi, ei ole kahjuks reageerinud teemade lahtuamise küsimusele, vb ka mingi vaimne brobleem nagu minulgi!  Sad
Mul on ka üks nuga, saan hakkama, tegelikult on ka rohkem, aga teised on tavaliselt vajalikul hetkel kadunud! Kas me peame siin vähemuse
 veidrusi heaks kiitma või mitte, selles on küsimus? Erinevus rikastab....
Selle teritamise teema peale on ikkagi hulga ksf! pöördesse läinud, juutuubis on muidugi fekaal.a kanti erinevate maailmavaadete teritamisevideoosikuid postitatud, aga muidugi, see seal ei ole tõde, maarahvale on ikkagi vajalik kvaliteetvoorumisse positamine, nn "kvaliteetposter"! Nagu ka nende nalja- ja muusikavideosikute postitamisega, voorumlane on ju juba eeldavalt lollakas, et te neid ise üles ei leia, andke tuld, terasemad voorumlased, see ongi selle asja tase! Muidugi vaffa on see, kui mujal sedagi ei ole, see on juba argumentum!
Sattusin ükspäev taaskord asjatama ehituspoodi ja kuna väga kiire polnud, siis ka käia riiuli juurde. Väljapanek sisaldas Makitasid ja tundmatu looma nahkasid. Kivid kõigil seibide vahel ja näpuga keerutades kivid viskasid igas suunas. Ühesõnaga täpselt nii, nagu 2715 siin eespool mainis.
Ülal lingitud 690 eurone käi + erikivi kõvasulami jaoks võib ju hea olla, aga kui nüüd küsitavate numbrite kontekstis järele mõtlema hakata palju ta kasutust saaks, siis on ta pigem selline "võiks ju olla" tööriist. Samas ei salga - kui korralik vibravaba käi laua peal oleks, kindlasti leiaks talle (relaka arvelt) kasutust rohkem. Ühesõnaga, mina teda selle raha eest osta ei raatsi. Nugasid teritan Fiskarsi noateritajaga. Kiidan. Puure siis endiselt ostan. Ja nürid hoian alles.

Mis sellisest rakisest arvata? Kogemusi kellelgi? https://www.verkter.ee/puuri-teritaja-bosch-s-41.html
Käib tavalise võtmega trelli otsa, nagu aru saan.
(14-01-2023, 01:56 AM)ak75 Kirjutas: [ -> ]Mis sellisest rakisest arvata? Kogemusi kellelgi? https://www.verkter.ee/puuri-teritaja-bosch-s-41.html
Käib tavalise võtmega trelli otsa, nagu aru saan.

Videot vaadates ei tundu küll samas täpsusklassis olema nagu ksf! juhtnööre järgiv käsitöö.


https://youtu.be/TXxXJP7pqTI
(14-01-2023, 01:56 AM)ak75 Kirjutas: [ -> ]Nugasid teritan Fiskarsi noateritajaga. Kiidan. Puure siis endiselt ostan. Ja nürid hoian alles.

Algseaded on sul väga head. Puuride teritamiseks piisab tegelt ka rellast kui käsi kindel. Nii head ei saa muidugi, nagu tipptehnoloogia ette näeb tehes, aga töö teevad ära. Ma lasen suht suvalise rellaketta välisküljel ja veendun ainult vastu heledat pinda, et mõlemad pooled võrdsed said. Kusjuures ignoreerin algset nurka ja teen selle koos kasutu või segava ala likvideerimisega ühe tõmbega. See tähendab, et lõikepind läheb sujuvalt üle kasutu segava materjali eemaldamisele. Ma õppisin kunagi niimoodi ja midagi muuta ei kavatse.
Käia peal saab loomulikult parema tulemuse, seal saab puuri kahe käega hoida.
Ärge teie nii tehke, et rella laua peal, vasak käsi lülitil ja parem tegeleb puuriga, see on VÄGA OHTLIK!
Väga vabandan, aga lõpetuseks ikkagi kirjutan lahtise tekstiga  - mida arvata ja mida mitte, see ei ole ilmselt ikkagi mitte mingi "algastme talupoja koolitamise foorum", ma loodan. Aga igasuguse jama postitamine on siia muutunud täiesti tavapäraseks, Aksel, ka Sina!  Sad, viska need puurid minema, kui Sa neist jagu ei saa), miks peab see voorum olema kohaks, kus seda jama lugeda saab ja kuhu sellele jamale vastata saab, no vastajaid muidugi siin leidub, anna ainult pidurit, hea voorum!
Aitäh, kõigile, kes õpetust ja kogemust jagavad, väga hariv ja abiks ja lihtsalt äge.
Puuride teritamisest, siin lehti tagasi olnud vene meistri video pealt õppisin. Siis alist ostsin paar vidinat, ajasin käial kivi siledaks ja pärast seni huupi teritatud puuripargi peal harjutamist saab täitsa talutava tulemuse näpu pealt lastes nurga joone järgi.
Sellised lelud on käepärast:
[attachment=95995]
(13-01-2023, 14:05 PM)deus Kirjutas: [ -> ]Sa ei tea kunagi, millal sul head nuga vaja läheb, nagu ka head viili, millega puuri teritada...

Tundub, et Te pole veel aru saanud enda vajadusest soetada Tormek T-8 vesikäi koos SB-250 käiakiviga, mis teritab kõike peale teemantpinnakattega või teemandi sisaldusega nugade ja puuride. Ei lisa see vesikäi materjalile karastatust, põleta materjalist välja süsinikku ega tekita mikropragusid. Peegelsileda ja üliterava lõppviimistluse saamiseks tasub juurde soetada SJ-250 jaapani vesikäiakivi.
(16-01-2023, 02:22 AM)hendrik Kirjutas: [ -> ]
(13-01-2023, 14:05 PM)deus Kirjutas: [ -> ]Sa ei tea kunagi, millal sul head nuga vaja läheb, nagu ka head viili, millega puuri teritada...

Tundub, et Te pole veel aru saanud enda vajadusest soetada Tormek T-8 vesikäi koos SB-250 käiakiviga,
...
Paha lugu selle juures see, et puuride jm väikese pinnaga riistade teritamisel veab kivile sooned sisse. Terade jm laiemate värkide teritamiseks pead uuesti kivi ära rihtima.

Nu ja muidugi see rahaline tegur, ~800€ käia eest+ rakised panevad otstarbekuses kahtlema, Scheppach küll 5x odavam, aga rakised on... !"#¤%& ja veelkord [{€$£@...
(16-01-2023, 11:36 AM)hulgus Kirjutas: [ -> ]Paha lugu selle juures see, et puuride jm väikese pinnaga riistade teritamisel veab kivile sooned sisse. Terade jm laiemate värkide teritamiseks pead uuesti kivi ära rihtima.

Nu ja muidugi see rahaline tegur, ~800€ käia eest+ rakised panevad otstarbekuses kahtlema, Scheppach küll 5x odavam, aga rakised on... !"#¤%& ja veelkord [{€$£@...

Olen sellel teemal juba Teile vastanud:

(07-10-2022, 12:57 PM)hendrik Kirjutas: [ -> ]
(14-05-2022, 10:00 AM)hulgus Kirjutas: [ -> ]Otsingus kuvatud Tormek´i käi ei ole väga sobiv puuridele, puuril sellest savi, aga kettale teeb jutid sisse.

See on valeväide, ei volframkarbiid ega koobalt metallipuur ei tekita jutte kui kasutada käiakivi SB-250, puuri käiakivi vastu suruda õrnalt, samal ajal puuri käiakivi horisontaalpinna suhtes liigutades.

Juba öeldule lisaks, rihtimist olen pidanud tegema harva, sest näiteks paksusmasina terad rihivad käiakivi teritamise käigus ise ära. Käiakivile veab sooned sisse vaid vaba käega teritatavad väikese pinnaga terariistad, näiteks murdunud noa ots.
Tormek-i teritusmasin ei ole sobilik puuride terituseks. Tegu on sisuliselt motoriseeritud vesikäiaga.
Ja olge ettevaatlikud Tormeki kivide kasutamisel väljaspool Tormek-i seadet.
Kivile on lubatud MAX 150RPM.
Ja 740 rutsi sellise asja eest....
(16-01-2023, 12:45 PM)M.R. Kirjutas: [ -> ]Tormek-i teritusmasin ei ole sobilik puuride terituseks.

Palun põhjendage enda seisukohta. Ise olen DBS-22'ga teritanud probleemivabalt juba aastaid.
Käia joonkiirus on väga madal (käi ei lõika) mis ka põhjustab käia sooneliseks minekut.

P.S.
Me räägime mööda üksteisest.
Ma vastasin sellele;
Tundub, et Te pole veel aru saanud enda vajadusest soetada Tormek T-8 vesikäi koos SB-250 käiakiviga
Selline mõte, et selle raha eest ei pea ometi ostma käia vaid saab ka ise teha märksa soodsamalt.
Sobiva mootori ikka leiab kuskilt 1-2Kw.
Mina sain mootori näiteks 50 rahaga ja keevitasin võlliidele mõlemale poole pikendused otsa ning treisin kõik koos üle.
On võimalik ka odav käi heaks saada kui pisut vaeva näha.
Treida võlliotsad üle, teha täpsed flantsid ja raam alla mille küljes käia tugi ning väikse nokitsemise tulemusel ongi asi juba kasutatav.
Toorikut peaks pisut valima ja võtma sellise kus on tsentrid juba võllidel otsas, võll on 17mm siseavaga laagril ja võlli aste on 16mm peale treitud.
Kui võtta selline kus võll 15mm laagriga ja ots 12mm siis sellega on probleem läbipaindumisega.
Puuri, nuga, höövlitera jms teritada pole mootori võimsus tähtis aga kui näiteks plasmalõikuse detaile üle lasta või mõnda asja välja käiata siis minimaalselt 1,5Kw.
Kindlasti oleks vaja käia kaitse altpoolt avada et sädemed välja saaks.
Kui kinnine ümar kate on siis tulevad kõik sädemed ülevalt töödeldava asja peale ja see segab korralikku nähtavust detailile.
Mul on ta ilma katteta, mis on suur ohutusnõuete rikkumine ja seda ei soovitaks teha aga ise riskide vähendamiseks ei lähe KUNAGI kui käi töötab keha ja peaga ette.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19