automoto.ee foorumid

Täisversioon: Abi puulõhkujaga
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
avot mul on kodus selline seisab, millel mingit erilist jama pole vaja, aint põka kolmnurka ja põkat iseBig Grin seal otsas suur spiraal mis ennast puusse närib, päris räme riist sai aretatud Big Grin Sellele polnud probleemiks saare-pakk mis oksi täis lõhki ajadaBig Grin
Spiraal on küllaltki ohtlik tööriist. Kunagised "spiraalimehed" on enamuses läinud üle hüdrolõhkujate peale.
ei ole se ohtlik midagi, lihtsalt paned puukapu alusele, 45 krradise nurga all alguses, ja siis lööd selle 45 kraadi 90-neks ja edeasi on juba põka teha Big Grin ise peab aint niipalju vaeva nägema et pakk sinna otsa kihutada, tavaliselt on seda jalaga väägagi lahe teha Big Grin
taavikaba1 Kirjutas:ei ole se ohtlik midagi, lihtsalt paned puukapu alusele, 45 krradise nurga all alguses, ja siis lööd selle 45 kraadi 90-neks ja edeasi on juba põka teha Big Grin ise peab aint niipalju vaeva nägema et pakk sinna otsa kihutada, tavaliselt on seda jalaga väägagi lahe teha Big Grin
Ise proovinud pole, aga üks tuttav endine spiraalifanaatik viis pärast kipsist pääsemist(väidetavalt seesamune lahe jalavõte) suht esimese asjana oma spiraali kogu kupatusega EMEXisse.
Meil nimetatakse seda kruviks. Mul selline riistapuu olemas. Töötab 3 kw mootoriga. Kruvi on vertikaalne. Puu ringitõmbamise vastu on torust painutatud tugikaar, mille taga ise seisad. Mootori alumisse otsa on pandud hooratas ca 10 kg. Lehtpuude lõhkumisel ahjupuudeks on oluliselt kiirem kui hüdropress. Hüdropress on meil kamba peale kasutada ja käib traktori hüdro pealt.Sellega lõhun neid pakke, mida ei ole mõtet kruvi otsa toppida. Nii on kõige kobedam seda puulõhkumist korraldada.
Meistrimees Kirjutas:Meil nimetatakse seda kruviks. Mul selline riistapuu olemas. Töötab 3 kw mootoriga. Kruvi on vertikaalne. Puu ringitõmbamise vastu on torust painutatud tugikaar, mille taga ise seisad. Mootori alumisse otsa on pandud hooratas ca 10 kg. Lehtpuude lõhkumisel ahjupuudeks on oluliselt kiirem kui hüdropress. Hüdropress on meil kamba peale kasutada ja käib traktori hüdro pealt.Sellega lõhun neid pakke, mida ei ole mõtet kruvi otsa toppida. Nii on kõige kobedam seda puulõhkumist korraldada.

"Kruvi" (mõne piirkonna slängis ka "käbi") on siiski mõnevõrra ohtlik. Korralike, sirgelt jooksvate kiududega puude ja ohukaarte korral on temaga küll lust ja lillepidu teha. Aga... on puid, millel on keeruvaid/väänduvaid oksi, keerdkasvu ja muid sisemisi "üllatusi", mis alati pealt välja ei paista. Ja sellised puud võivad käele VÄGA haiget teha, alati ei jõua Sa kätt ära tõmmata, kui selle avastad (reeglina juba siis, kui kruvi on otsapidi sees).

Minul on mitu tuttavat käe "kruviga" ära nihestanud, kipsi õnneks pole küll olnud...
Sellepärast ma käsi sinna ei topigi, jalaga pauk kirja, siis se "kruvi" närib puuse ja muud midagi, ongi tehtud puu.

Kuna mul kahjuks enam seda vanat head põkat pole, sisi ei tea mis selelga peale hakata. kuigi hea on sellega lõhkuda, pole mul mootorit, mis seda kaadervärki kannatab.
taavikaba1 Kirjutas:...Kuna mul kahjuks enam seda vanat head põkat pole, sisi ei tea mis selelga peale hakata. ...
Siit hakkab selguma "vindi" kiitmise põhjus. Ilmselt on see ka müügiks pakkuda. Toungue
motamees Kirjutas:
taavikaba1 Kirjutas:...Kuna mul kahjuks enam seda vanat head põkat pole, sisi ei tea mis selelga peale hakata. ...
Siit hakkab selguma "vindi" kiitmise põhjus. Ilmselt on see ka müügiks pakkuda. Toungue

Õige tähelepanek Motamees, samas meil on "vint" elektrimootoriga ühendatud(võlli otsas), niiet kui Taavikaba1 sooviks enda oma veel kasutada, siis poleks vist niiväga raske väikene ümberehitus teha...
milline elektriootor jõuaks seda "vinti" ringi ajada?
Ehitasin omale 3 aastat tagasi ka hüdrolõhkuja. Ei käinud kusagilt shnitti võtmas ainult tera (ristiga) sai Tartust Estrest ostetud- polnud käepärast materjali võtta ja leidsin, et nii lihtsam. Kogu hüdraulika rehkendasin ise välja - pump ns- 32, mingi põllumajanduslik silinder 75mm käigupikkusega 750mm, vene 2- sektsiooniline jagaja (kangil 3 mittefikseeruvat asendit), juhuslik saksa mootor 4kw 1400p/min. Toore haavaoksa nii 7cm lõikab krõbinal risti läbi, aga on juhuseid olnud küll kui mootori kinni lööb. See tuleb sellest , et jagaja klapid on venelasel 150 at peale regullitud, aga mootor ei suuda selle pumbaga sellist survet saavutada. Kui sul on 5kw mootor ja oluliselt suurema tootlikkusega pump, siis seda enam.Vene pumpadel nr. (nt.32 või 46) markeeringus näitab pumbatava õli mahtu pumba võlli 1pöörde kohta kuupsentimeetrites. Suuremat pumpa ka raskem ringi ajada. Lääne jagajate klapid on aga regullitud 210 at peale kui ma ei eksi. Nii et vene pump ja voolikud mine sa tea- võivad lõhkeda ehk küll selle surve all. kui sul on praegu masina peal ns- 46 pump (dt- 75), siis on võimalik üksühele paigaldada Belarussi 32-ne pump. Tsükliaeg kull pikeneb pisut kuid jõus võidad kindlasti.
Nii lugu nüüd selline, et vahetatud pump ns-32 vastu. Mootor ,mis hetkel peal, on lühises(5,5 kw 1400rpm). Kuuris seisab, aga teine mootor 4kw ja 2500 pööret. On olemas ideaalsed hammasratad millega saaks ülekandeks teha 2.333 see tähendab, et pumba kiiruseks saaks ligikaudu 1100 rpm, aga jõus võidaks kõvasti. Pumbaga oli kaasas paber, kus oli märgitud pumba nominaalseks pööreteks 2400rpm. Küsimus, kas pump 1100 rpm juures saavutab ette antud rõhu ,lehel oli nominaalne 160bar?
Rõhu saab ikka kätte, aga tootlikkus jääb 2400/1100 = 2,millegagi korda väiksemaks. Seega silindri liikumine on aeglasem.
Võiks vahelduseks teema algusest peale läbi lugeda.
Spiraaliga lõhkudes peab kogu aeg ette mõtlema.
Kuhu tera sisse lasta, kuhu toetad käe, millise kuftiga töötad... Muidu võib töö lõppeda väga kiiresti.

Hüdrokiiluga on lihtne ja ohutu.

Ning veel üks pluss hüdrokiilule - kui puu osutub petlikuks ja oodatud kohast lõhenema ei hakka, siis kiilu saab tagasi lasta. Aga spiraaliga seda teha ei saa - tuleb lasta lõpuni.

Lihtsama ehitusega on spiraal on küll.
Kiiruse suhtes sõltub asjaoludest. Mina traktori taga oleva spiraaliga igatahes nii kiiresti lõhkuda ei julgenud (just julgenud, enesealalhoiuinstinkt pidurdas), kui ma seda teen oma kiiluga.

Kuidas puud toetav tala on raamile kinnitatud? Seal on päris tummised jõud mängus...
http://img148.imageshack.us/img148/811/p9260074.jpg

11kw,1500p., reduktor VAZ -i tagasillast 1-7 le, toimiv asi.
mina tegin endale sae ja kruvilõhkuja kombo. nüüdseks reipalt üle saja ruumi puid tehtud paari aasta jooksul. eelneva 7 tonnise hüdrolõhkujaga võrreldes on jõudlus suurusjärgu võrra suurem. hüdroga lasen neid, mis kruvi vahele ei mahu.
kruvile ei meeldi toomingad üldjuhul, kuna need kole keerdu kasvanud, siis lõhub küll puu ää, aga tükkideks saab ikke alles kervega toksides. ja kole okslikud asjad on ka mõistlikum koheselt millegi muuga lõhkuda. kinni on vast paar korda jäänd, üldjuhul kui lõhki ei läe siis puurib lihtsalt augu puusse ja asi sellega piirdub. kergelt pehkinud puud teeb ka ainult koonusauke täis.
mingil lähemal ajal saab natukse saetud-lõhutud. katsun siis vähemasti pilta teha või ehk mõne tillukese klipigi. kui muidugi vana pea asja ää ei unusta. katsun meeles püsimise korral ka siia infi panna.
Tugi on tõesti tiba kaugel ,alla75cm puud lõhkuda ei saa, kuna kolded on suured, ei ole põhjust riista ümber ehitada.Tööasendis on paras vibo plokk pakule alla panna.
sai lubatud oma kökatsit rohkem tutvustada. täna jõudis järg niikaugele, et oli vaja ehitamisest üle jäänd lauajupid ää saagida-lõhkuda ja sikutasin siis sae puukuuri ukse ette. ja pärast meenus ka teha lubatud video. sai siis toodud üks pisuke koorem puid sae manu ja fotokas ka puude vahele seatud ja seuke klipp tekitatud.
http://www.youtube.com/watch?v=zZ29xfnKMSk
paistab, et jalakas vist oli. igatahes oli seest veidi "sõlmes". mõne lepanotiga oleks saand teha video, kus keik läeb libedalt. a nii saabki aimu kuis päriselus asi käib. selja taha loopimine on muidugi närb, mudu ma saen kaugemal ja viskan kõrvale kärusse ja vean trakatsiga puud kuuride manu.
kui film tehtud sai siis nokitsesin kogu toodud koorma lõpuni ja kolmveerand tunni pärast oli seuke pisike hunnik tehtud.
[Pilt: 16986821141f6e_t.jpg]
kui järgmise sae teen siis teab juba hulga muudatusi teha, a mingil määral saab ka sellega tööd tehtud.
küsimus lihtne kas hüdrosillinder töötb tõmbele või tõukele, mis on kolvivarre mõõt ja silindri mõõt, kui suur on pumba tootlikus. veel on küsimuseks jagaja läbilaskevõime mis on vöhem olulisem ja vastan küsimusele teaduslikult meili teel. ise teinud masinaid mis töötavad aksiaal kolbpumbaga ja mootoriks vaid 1,2 kW
arve.jomm@mail.ee
Diesel- väga nutikalt tehtud masin. Sae inerts on hooratta eest, midagi ei lähe siin kaotsi! Kuidas saevõll koonusega ühendatud? Kas maha joonistama saab näiteks suvel tulla? Või riputaksite paar fotot? Nii läbimõeldud asja kohta vast mõni visand-joonis säilinud? Poe hüdrolõhestaja on juba sellepärast aegluup, et jookseb igakord lõpuni tagasi, olenemata puu pikkusest. Garantiiaja tõttu ei või midagi muuta ka, kuigi käsi sügeleb...
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34